Warmtepomp - Wat moet je weten over een warmtepomp? Skip to content

Energieverbruik elektrische kachels

Met de huidige gasprijzen kan het verleidelijk zijn om gebruik te maken van een elektrische kachel. Maar is het gebruik van zo’n kachel nou echt zuiniger dan het verbruik van gas? We hebben dit jaar namelijk te maken met een prijsplafond, hoe groot is de kans dat je uiteindelijk te veel stroom verbruikt en over het prijsplafond heen gaat?

Hoeveel energie verbruikt een elektrische kachel?

De gaskachel op volle toeren laten draaien dat durven veel mensen niet. Daarom zijn we massaal op zoek naar andere alternatieven. Maar of een elektrische kachel daar de oplossing voor is? Momenteel is volgens Pricewise de maximale prijs per kWh elektriciteit is € 0,40 tot een verbruik van 2.900 kWh. Dit komt door het prijsplafond waar we mee te maken hebben.

Echter is het prijsplafond gebaseerd op een gemiddelde van de Nederlandse huishoudens. Want een gemiddelde elektrische kachel heeft een verbruik van tussen de 1000 en 2000 watt per uur, oftewel 1 of 2 kilowattuur per uur. Ja, het is nog steeds goedkoper dan een gaskachel maar toch moet je opletten.

Voor en/of nadelen van een elektrische kachel.

Een elektrische kachel verwarmt plaatselijk. Dat houdt in dat je dus niet je hele woning verwarmt, maar alleen de ruimte waar de kachel staat. Het voordeel is dat je niet onnodig ruimtes verwarmt waar je niet of nauwelijks komt. Gas is dan misschien iets duurder, maar je hebt wel meer warmte in verschillende ruimtes. Elektrisch verwarmen is wel goedkoper als je een ruimte slechts enkele uren verwarmt.

Tegenwoordig hebben de nieuwe elektrische wel een thermostaat. Als ze dus een bepaalde temperatuur hebben verbruikt, zullen ze de ruimte niet meer verder verwarmen.

Andere opties om te verwarmen.

Wil je er toch graag warm en comfortabel bij zitten maar niet de hele ruimte verwarmen? Kies dan voor een elektrisch deken of kussen. Maar niet degene met een accu, dat vreet namelijk ook weer energie. Gewoon eentje die je in het stopcontact kan stoppen. Hiermee bespaar je energie én gas.

Daarnaast kan je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld je thermostaat een uur voordat je naar bed gaat lager te zetten en je woning pas op te warmen als je thuis komt. Doe tijdig de gordijnen dicht om warmte binnen te houden en dan voelt de woning snel genoeg behaaglijk aan.

Er zijn ook verschillende opties wat je niet moet doen om je woning te verwarmen. Deze opties zijn namelijk schadelijk voor jou en het milieu. Lees hier wat je beter niet kunt doen.