Woning verwarmen, doe dit niet! - 4 redenen wat je niet moet doen Skip to content

Woning verwarmen, doe dit niet!

Besparen op gas, dat willen we momenteel allemaal want dat is beter voor de portemonnee. Veel mensen zijn op zoek naar manieren om te besparen, maar deze ‘oplossingen’ zijn duurder, minder goed voor je gezondheid en minder goed voor het milieu. Wat moet je niet doen om te besparen op gas en waarom?

Verwarm niet met een elektrische kachel

Het lijkt een goedkope oplossing, want door te verwarmen met een elektrische kachel verbruik je minder gas. Maar het klopt niet. Deze kachels zijn echte stroomvreters. Je bent voor dezelfde hoeveelheid warmte anderhalf keer zoveel geld kwijt als voor warmte uit een cv-ketel op gas. De CO2-uitstoot is ook ruim anderhalf keer zo hoog.

Verwarmen met een houtkachel is af te raden

Een houtkachel oogt gezellig en het geeft veel warmte. Toch is het sterk af te raden als alternatief. Houtrook zorgt luchtvervuiling en het is voor iedereen ongezond. Wist je dat een groot deel van de warmte verdwijnt via de schoorsteen naar buiten. Daarnaast krijg je met een cv-ketel op gas veel meer warmte voor minder. Je betaalt voor een houtkachel twee keer zoveel. Dus gebruik hem af en toe voor de sfeer, maar niet te vaak.

Verwarmen met een pelletkachel is niet slim

Pelletkachels stoten veel fijnstof uit en dat zorgt voor luchtvervuiling. Dat is slecht voor de gezondheid voor jezelf en van je omgeving. Het gebruik van een pelletkachel is 20% duurder dan verwarmen met een cv-ketel op gas. Meestal verwarmt een pelletkachel maar één ruimte en zorgt het niet voor warm water. Wat wel een pluspunt is, is dat pellets zijn gemaakt van zaagsel of snoeihout uit verantwoord beheerde bossen. Dit zorgt ervoor dat de CO2-uitstoot lager is dan bij verwarmen met aardgas. Toch is niet goed voor je gezondheid of portemonnee. Dus ook hier geldt, gebruik hem af en toe voor de sfeer.

Verwarm niet met een petroleumkachel

Met een petroleumkachel druk je de kosten niet, ook al denken veel mensen dat wel. Om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen betaal je bijna 2,5 keer zoveel als verwarmen met een cv-ketel op gas. Ook de CO-2 uitstoot is 1,5 keer zo hoog. Geen aanrader dus.

Hoe kan je wel besparen op gas?

  • Schaf een (hybride) warmtepomp aan.
  • Verwarm met warme lucht van de airco. Je betaalt namelijk de helft minder dan verwarmen met een cv-ketel op gas. Let op: wel alleen als je een A+++ airco hebt.
  • Isoleer je huis goed.
  • Ga aan de slag met kleine maatregelen.

Meer weten? Neem dan contact met ons op!