Zonnepanelen zijn nog steeds rendabel - De investering is het waard Skip to content

Zonnepanelen zijn nog steeds rendabel.

Langzaam aan verdwijnt de salderingsregel en steeds meer energieleveranciers brengen kosten in rekening aan zonnepaneelbezitters. Mensen vragen zich dan ook af of investeren in zonnepanelen nog verstandig is. Het antwoord is ja! Wij leggen je uit waarom.

Met zonnepanelen ben je goedkoper uit.

Door de maatregelen die energiebedrijven nemen, worden mensen afgeremd naar de stap voor verduurzaming. Toch zijn zonnepaneelbezitters ondanks eventueel terug moeten betalen nog steeds voordeliger uit dan mensen zonder panelen. Let op:

  • Een huishouden zonder zonnepanelen betaalt nu tussen de 850 en 1.275 euro per jaar aan stroom (gebaseerd op een gemiddeld jaarverbruik van 3.500 kWh elektriciteit).
  • Mensen die per jaar hetzelfde kWh verbruiken én 3.500 kWh terugleveren betalen bij de minst voordelige leverancier door terugleverkosten 263 euro per jaar. Bij energiebedrijven die deze kosten nog niet rekenen, krijg je nog 84 euro per jaar terug.

Omdat je nu steeds minder terug krijgt, duurt het wel langer voordat je jouw zonnepanelen terug verdient.

De toekomst van zonnepanelen

Dat het goed is om te investeren in zonnepanelen is duidelijk. Echter wordt de som wel lastiger voor de terugverdientijd als de regels blijven veranderen. Dit komt door de discussie dat men de waarde van ‘echte stroom’ wil inzien. Voor nu heeft het kabinet het plan de salderingsregeling voor 2027 af te schaffen, of dat gaat gebeuren is nog maar de vraag.

Bron: NU.nl

Woon Duurzaam Adviseur

Nieuwsgierig over de mogelijkheden om jouw woning te verduurzamen? Bel dan onze hulplijn of neem contact met ons op!