Zonnepanelen en een dynamisch energiecontract Skip to content

Zonnepanelen en een dynamisch energiecontract

Dynamische energiecontracten beginnen steeds meer terrein te winnen. Toch is er nog veel onduidelijk, want hoe interessant is een dynamisch energiecontract in combinatie met zonnepanelen?  

Wat is een dynamisch energiecontract?

Bij een dynamisch energiecontract zijn de prijzen voor elektriciteit en gas flexibel. Wordt er op het moment relatief duurzame energie opgewerkt, dan dalen de prijzen. En dat geldt ook andersom, als er minder duurzame energie wordt opgewekt stijgen de prijzen.  

Hoe zit dat met de salderingsregeling?

Met de salderingsregeling wordt energie die je opwekt direct verrekend met wat je verbruikt. Daarom is een dynamisch contract minder interessant. Je saldeert namelijk uur-tot-uur. Dynamische tarieven kunnen in de praktijk minder hoog uitvallen, of zelfs negatief zijn.  

Wij leggen uit hoe dat werkt.  

Als je een dynamisch energiecontract hebt saldeer je niet op jaarbasis (zoals bij een vast of variabel contract). Je ontvang een dynamische kWh-vergoeding die op het moment van salderen geldt.  

Wanneer kan je wel voor een dynamisch energiecontract kiezen?

  • Als je zonnepanelen een oost-west opstelling hebben. Dan heb je zowel ‘s ochtends als in de namiddag, momenten waarop de dynamische tarieven voor energie iets hoger liggen, voldoende opwekking van eigen zonne-energie. Dus je kan dan prima elektrisch koken of de wasmachine aanzetten.  
  • Er zijn mensen die al een thuisbatterij (accu) hebben. De batterij maakt het mogelijk om voordelige stroom tijdelijk op te slaan. Zodra de dynamische stroomprijzen omhoogschieten, kun je in principe de stroom alsnog tegen een hoger tarief salderen. Echter is dit nog niet mogelijk omdat deze infrastructuur er nog niet is.  

   

Hoe werkt de terug leververgoeding bij een dynamisch energiecontract?

Ook bij een dynamisch energiecontract heb je recht op een terug leververgoeding. Dit is een vergoeding per kWh voor het overschot aan stroom dat je ontvangt na salderen. Deze terug leververgoeding is gebaseerd op de dynamische tarieven. Dus: voor elk kilowattuur elektriciteit die je terug levert aan het energienet, ontvang je een terug leververgoeding die gebaseerd is op de kale stroom tarieven. Het gaat hierbij om de tarieven die gelden in het uur waarin je de stroom terug levert.  

Doen of niet?

Hier is nog geen duidelijk antwoord op te geven. het is namelijk van verschillende factoren afhankelijk.

Contact

Vragen over zonnepanelen of het energiecontract? Bel dan gratis de hulplijn. Ook denken wij graag mee over een zonnepanelen plan. Neem hiervoor contact met ons op.