Zonnepanelen, één op de drie Nederlandse huizen heeft ze Skip to content

Zonnepanelen, één op de drie Nederlandse huizen heeft ze

Vorig jaar is het aantal woningen in Nederland met zonnepanelen flink gestegen. In 2022 hadden 2 miljoenen woningen zonnepanelen, in 2023 is dat gestegen naar 2,6 miljoen. De grootste toename van de panelen vonden plaats in Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland.

Zonne-energie vraagt om gedragsverandering

Dankzij de salderingsregeling die niet wordt afgeschaft, kunnen mensen met zonnepanelen wat terugverdienen. Want per woning wordt zo’n 30 tot 40 procent van de opgewekte stroom in of om het eigen huis verbruikt.

Dat klinkt allemaal heel mooi, maar het hebben van zonne-energie, vraagt ook om gedragsverandering en daar zijn mensen zich nog te weinig van bewust. Zo zou het bijvoorbeeld interessant zijn als:

  • Mensen hun auto opladen als de zon schijnt;
  • De vaatwasser aanzetten als de zon schijnt;
  • De wasmachine te laten draaien als de zon schijnt.

Door hier rekening mee te houden, werpt dat zijn vruchten af in de toekomst. Want uiteindelijk gaan we toe naar een systeem waarbij we afhankelijker worden van de beschikbaarheid van wind en zon, volgens Netbeheer Nederland.

Tegelijkertijd investeren netbeheerders jaarlijks miljarden euro’s in de verzwaring en uitbreiding van het stroomnet. Dat moet bijvoorbeeld voorkomen dat zonnepanelen afschakelen wanneer ze op hetzelfde moment te veel energie opwekken voor het stroomnet.

Woon Duurzaam Adviseur

Vragen? Bel dan onze hulplijn of neem contact met ons op! Samen kijken wij naar jouw persoonlijke situatie.