Woning isoleren, de voordelen Skip to content

Woning isoleren, de voordelen

Een van de grootste voordelen van verduurzaming is dat het leidt tot een lagere energierekening. Door bijvoorbeeld isolatie aan te brengen, oude apparaten en installaties te vervangen door zuinigere modellen of zonnepanelen te installeren, wordt de woning energie-efficiënter. Een belangrijk onderdeel hiervan is het isoleren van de woning. Er zijn verschillende manieren om jouw woning te isoleren: 

  • Voor de dakisolatie kan bijvoorbeeld gekozen worden voor het aanbrengen van dakbedekking, dakisolatie of het plaatsen van een dakisolatieplaat. 
  • Voor de vloerisolatie kan bijvoorbeeld gekozen worden voor het aanbrengen van vloerisolatie of voor het plaatsen van een vloerisolatieplaat. 
  • Voor de muurisolatie kan bijvoorbeeld gekozen worden voor het aanbrengen van muurisolatie of voor het plaatsen van een muurisolatieplaat. 

Voor de doe-het-zelf’er

Ben je handig? Dan kun je natuurlijk ook zelf aan de slag met het isoleren van je woning. Denk aan het plaatsen van een voorzetwand, radiatorfolie of zelf dakisolatie aanbrengen. Wanneer je zelf immers aan de slag gaat, kun je hier veel geld mee besparen. Denk bijvoorbeeld ook aan de natuurlijke momenten om te isoleren, zoals tijdens een verbouwing wanneer je meer ruimte hebt om bij het dak of de vloer te komen. 

Wanneer je een hoekwoning isoleert van geen isolatie naar een goed geïsoleerde woning gaat (HR++, dakisolatie en spouwmuurisolatie) kan dat tot wel 1000m3 gas per jaar besparen. Dit betekent dat er minder energie nodig is om de woning op de juiste temperatuur te houden en warm water te verkrijgen. Hierdoor zullen de energiekosten dalen, wat een aanzienlijke besparing kan opleveren. 

Verduurzaming kan ook bijdragen aan een betere woonkwaliteit. Door isolatie aan te brengen, wordt er minder warmte verloren waardoor de woning beter geïsoleerd is. Hierdoor zal de woning comfortabeler zijn, met minder tocht en een constantere temperatuur. Ook verminderen de juiste maatregelen de luchtverontreiniging en de vochtproblemen, wat kan leiden tot een gezonder binnenklimaat.

Energielabels

De verduurzaming van een woning kan ook leiden tot een hogere verkoop- of verhuurprijs. Energielabels zijn een goede indicatie voor de energie-efficiëntie van een woning, en een goed energielabel kan aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers of huurders. Als je dus je woning hebt geïsoleerd kun je met behulp van een energielabel aantonen dat de energie-prestaties verbeterd zijn.

Subsidie

Het isoleren van de woning gaat gepaard met hoge investeringen, wat soms kan afschrikken. De overheid heeft verschillende subsidieregelingen die je aan zou kunnen spreken om het financiële plaatje van de verduurzaming aantrekkelijker te maken. Zo kun je doormiddel van de ISDE regeling tot wel 30% terugkrijgen op isolerende maatregelen (bij uitvoering van 2 maatregelen). Lees in onze whitepaper meer over de verschillende subsidieregelingen en bereken hoeveel geld jij terug kan met behulp van de subsidiecheck module op onze website. 

Meer weten?

Wil je nou nog meer weten over isoleren of heb je andere vragen over verduurzaming, neem dan contact met ons op.