Warmtepompdroger Skip to content

Warmtepompdroger

Een duurdere wasdroger aanschaffen die wel energiezuiniger is? Dit lijkt in eerste instantie misschien niet zo logisch, toch is het dat wel. Wanneer je naar het energieverbruik van de wasdrogers kijkt, valt op dat hier veel bespaard kan worden. Welke wasdroger wij dan aanraden? Een warmtepompdroger! 

Werking

Een normale condensdroger heeft een draaiende trommel waarin warme lucht wordt geblazen. Je wasgoed wordt daardoor droog en de lucht wordt vochtig. Deze vochtige lucht wordt vervolgens afgevoerd. Nu moet de droger weer nieuwe lucht aantrekken en verwarmen om de was verder te drogen. In plaats van de vochtige warme lucht af te voeren, leidt de warmtepompdroger deze lucht langs een koelmiddel en wordt zo weer tot droge lucht omgetoverd. Daarna gaat die afgekoelde lucht langs een warmtepomp die ervoor zorgt dat er opgewarmde warme lucht terug de trommel in wordt geblazen. Dezelfde vochtige lucht wordt dus steeds hergebruikt en daardoor hoeft het apparaat niet continu nieuwe droge lucht aan te trekken. 

Voordelen

In combinatie met een lagere temperatuur verbruikt de warmtepompdroger dus veel minder energie. Drogen op een lagere temperatuur met een warmtepompdroger heeft meerdere voordelen: 

  1. Het energieverbruik is tot wel 60% lager dan van een condensdroger. Dus lagere energiekosten én een stuk beter voor het milieu!  
  1. Een zelfreinigende condensor, die hoef je dus niet zelf handmatig schoon te maken.  
  1. Geschikt voor verschillende soorten textiel. 
  1. Je kledingstukken blijven langer mooi. 

Nadelen

Er kleven ook enkele nadelen aan een warmtepompdroger, waar ook zeker over nagedacht moet worden voor de aanschaf: 

  1. Het aanschaffen van een warmtepompdroger is een behoorlijke investering.  
  1. Door de lage temperaturen is de droogtijd van je kleding langer.  
  1. De warmtepompdroger beschikt over veel onderdelen. Hoe meer onderdelen een apparaat heeft, hoe meer onderdelen kapot kunnen gaan.   

Kosten

De warmtepompdroger is dus een stuk duurder in aanschaf dan een ‘normale’ condensdroger. De prijs van een warmtepompdroger is ongeveer 1.000 euro (energieklasse A+++), ten opzichte van een condensdroger (energieklasse B) die tot ongeveer 600 euro kost. Maar het energieverbruik is juist weer lager. Het prijsverschil heb je in een kleine 5 jaar terugverdient en daarna bespaar je dus alleen nog maar meer. Dit is wel afhankelijk van het aantal droogbeurten en je energietarief. Een duurdere aanschaf van een energiezuinige droger is dus logisch.   

Oude wasdroger vervangen

Vaak wordt gezegd dat je je huishoudelijk apparatuur niet moet wegdoen voordat deze op of stuk is. Vanuit milieuoogpunt geldt dit echter niet voor wasdrogers. Je oude wasdroger vervangen voor een nieuwe warmtepompdroger is al snel beter voor het milieu door het lage energieverbruik. Deze besparing weegt een stuk zwaarder dan de productiekosten van een nieuwe warmtepompdroger.   

Woon Duurzaam Adviseur

Ben je nou benieuwd of er voor jou mogelijkheden zijn om je woning verder te verduurzamen zodat je meer energie kunt gaan besparen? Neem dan gerust contact met ons op! Samen kunnen we kijken welke optie het meest gunstig voor jou is.