Energieverbruiksmanagers, meten is weten | De slimme meter Skip to content

Verminder wateroverlast in de tuin

Het weer veranderd, daardoor krijgen we steeds vaker te maken met hoosbuien. Hoosbuien zorgen voor wateroverlast want ze belasten het riool. Met een groene tuin, het opvangen van regenwater en groen dak help jij om wateroverlast te verminderen. Regenwater kan je bijvoorbeeld opvangen in gras of beplanting. Maar ook in vijvers, gootjes, regentonnen of inflatiekratten onder de grond. Heb je een grote tuin, breng dan hoogteverschillen aan.

Plant ook bomen! Naast dat ze schaduw bieden en verkoeling geven, nemen bomen veel water op. Voor gevelgroen geldt hetzelfde effect. Al met al, hoe meer groen in de tuin, hoe beter. Het beste is: 60% groen en maximaal 40% tegels.

6 tips voor een watervriendelijke tuin

  1. Voldoende planten: hoe meer groen, hoe beter het water weg kan zakken in de tuin. Waterdoorlatende verharding is een alternatief: grind, schelpen, boomschors of grasbetontegels.
  2. Regenton: sluit een regenton aan op de regenpijp en gebruik het water weer op een later moment.
  3. Natuurlijke tuinvijver: leent het formaat van de tuin er naar, maak dan een natuurlijke tuinvijver en gebruik de vijver als ‘overloop’ voor de regenton en voer regenwater af naar de vijver.
  4. Infiltratiekratten: deze installeer je onder de grond en hiermee vergroot je de opvangcapaciteit van je tuin. De kratten slaan regenwater op en geven dit geleidelijk weer af.
  5. Groen dak: dit vangt regenwater op. Niet ieder dak leent zich er voor, laat je daarom goed informeren.
  6. Hoogteverschillen: is de mogelijkheid er, breng dan hoogteverschillen aan. Lager gelegen delen vangen meer water op. Plaats de lagere delen verder van je huis, zo verklein je de kans op overstroming in je woning.

Woon Duurzaam Adviseur

Vragen? Bel dan onze hulplijn of neem contact met ons op! Samen kijken wij naar jouw persoonlijke situatie.