Slim ventileren doe je zo - Ventilatietips voor jouw huis Skip to content

Slim ventileren doe je zo

Ventilatie

Hoe beter we gaan isoleren, hoe meer we moeten ventileren. En goed ventileren is belangrijk! Maar…het kost wel energie. Gelukkig zijn er verschillende manier om het energieadvies te beperken bijvoorbeeld met zelfregelende roosters, warmte-terugwinning en vraagsturing. Conclusie: je hebt minder last van kou en tocht.

Ventilatie opties

We zetten twee voor de hand liggende ventilatie opties op een rijtje:

Zelfregelende roosters. Deze worden geplaatst in ramen of kozijnen en reageren op de winddruk. Dat houdt in dat ze minder lucht doorlaten als er een harde wind op staat. De meeste roosters buigen de binnenkomende lucht ook naar boven af. Hierdoor voel je geen koude lucht.

Ventilatie-unit in de woonkamer. Een ventilatie-unit met warmte-terugwinning geeft veel comfort. De unit warmt de binnenkomende lucht alvast op met warme lucht die naar buiten. Met zo’n unit in de woonkamer kom je al een heel eind en is vaak makkelijk in te bouwen. Daarnaast zijn de meeste ventilatie-units vraaggestuurd. Dat houdt in dat een CO2-meter regelt hoe hard of zacht er geventileerd wordt. Let wel op: zo’n unit kost gemiddeld 2.300 euro (ex. plaatsing).

Ventilatietips voor jouw huis

  1. Je kan altijd natuurlijk ventileren via roosters en open ramen.
  2. Glas of kozijn vervangen? Laat er dan zelfregelende roosters in plaatsen.
  3. Met mechanische ventilatie verbeter je de zelfregelende roosters.

Slim ventileren in een aardgasvrij huis

Aardgasvrije huizen hebben een lage temperatuur verwarming. Dat houdt in dat je de tocht minder goed opgewarmd krijgt. Daarom is het in een aardgasvrij huis extra belangrijk om slim te ventileren. Welke maatregelen je kunt nemen, zijn afhankelijk van het ventilatiesysteem dat je nu in je woning hebt.

Woon Duurzaam Adviseur

Heb je vragen over ventileren? Bel dan onze hulplijn of neem contact met ons op!

Ga naar de inhoud