Ventilator: goedkoop en klimaatvriendelijk Skip to content

Ventilator: goedkoop en klimaatvriendelijk

Door een ventilator kan je het koeler krijgen in je woning, zonder dat de lucht daadwerkelijk kouder wordt. Daarnaast is een het een klimaatvriendelijke manier voor verkoeling binnen je woning, in tegenstelling tot een airco. Hoe dit allemaal precies zit, leggen wij je uit.

Ventilator versus mobiele airco

De grootste reden dat een ventilator een duurzamere optie is dan een airconditioning, ligt voornamelijk aan het stroomverbruik. Wanneer een ventilator 110 uur aanstaat, kost dat 5,5 kWh aan stroom. Bij een mobiele airco is dit 20 keer zo veel, namelijk 110 kWh. Daarnaast is een mobiele airco 10 keer duurder in aanschaf dan een ventilator. Verder is de klimaatimpact van de ventilator lager dan bij een mobiele airco, omdat een mobiele airco koudemiddelen bevat. Echter heeft het weer geen invloed op de effectieve temperatuur, alleen op de gevoelstemperatuur. Een mobiele airco heeft daarentegen wel invloed op de effectieve temperatuur.

Soorten ventilatoren

Er zijn veel verschillende soorten ventilatoren. Als eerst zijn er plafondventilators. Deze zijn erg populair voor de wat grotere ruimtes. Dan zijn er ook staande ventilatoren, die gemakkelijk te verplaatsen zijn. Hierdoor kunnen ze voor meerdere ruimtes gebruikt worden. Er zijn natuurlijk ook nog tafelventilatoren, die ideaal zijn voor eigen gebruik op bijvoorbeeld een bureau. Deze zijn gemakkelijk te verplaatsen en zorgen voor een verkoelend briesje in je directe omgeving. Tot slot zijn er box ventilatoren, die voor een krachtige luchtstroom zorgen. Deze kan op de vloer of op een verhoogd oppervlak geplaatst worden. Box ventilatoren worden dan ook gebruikt om grotere ruimtes koeler aan te laten voelen.

Waar te gebruiken

Ventilatoren kunnen binnen verschillende ruimtes gebruikt worden. Zorg ervoor om het alleen aan te zetten in ruimtes waar je zelf aanwezig bent. Dit omdat een ventilator alleen de gevoelstemperatuur verlaagd en zodra de ventilator uitstaat de gevoelstemperatuur ook weer direct zal gaan stijgen. Vooral in de slaapkamer en op een kantoor wordt deze optie vaak gebruikt.

Overweging

Een ventilator brengt verschillende voor- en nadelen met zich mee, die tegen elkaar afgewogen kunnen worden. De voordelen zetten we voor je op een rijtje:

1. Verkoeling: doordat een ventilator de lucht verplaatst wordt een verfrissend briesje gecreëerd, hierdoor wordt de gevoelstemperatuur aangenamer.

2. Duurzamere optie: zoals hierboven omschreven is een ventilator een duurzamere keuze dan een airco.

3. Luchtcirculatie: ventilatoren bevorderen luchtcirculatie binnen een ruimte, waardoor muffe lucht vermeden wordt.

4. Flexibiliteit: ventilatoren zijn vaak draagbaar, waardoor ze gemakkelijk te verplaatsen zijn.

Tevens hebben ventilatoren ook verschillende nadelen:

1. Lawaai: veel ventilatoren produceren veel geluid tijdens het draaien. Dit geluid kan erg storend zijn bij het slapen of bij taken waarbij een hoge concentratie vereist is.

2. Geen daadwerkelijke koeling: alhoewel een ventilator zorgt voor een prettigere gevoelstemperatuur, zorgt een ventilator er niet voor dat een ruimte daadwerkelijk gekoeld wordt.

3. Stofverspreiding: doordat een ventilator ervoor zorgt dat de lucht blijft circuleren, kan het ook stof en allergenen gaan verspreiden. Vooral voor mensen met allergieën kan dit erg vervelend zijn, aangezien dit ervoor kan zorgen dat de symptomen van allergieën verergerd kunnen worden.

4. Beperkt effectief bereik: ventilatoren hebben een beperkt effectief bereik en kunnen dan ook alleen een specifiek gebied koelen. Indien je een grotere ruimte gekoeld wil hebben, kun je overwegen om een extra ventilator aan te schaffen of te gaan kijken voor een andere koeloptie.

Wanneer de voor- en nadelen tegen elkaar worden afgewogen, valt er te concluderen dat een ventilator een prima oplossing is. Het is verder een duurzamere optie dan een airco. Ook kan een ventilator voor voldoende koeling zorgen, mits je de ventilator bij je in de buurt hebt.

Woon Duurzaam Adviseur

Ervaar je nu veel warmte binnen je woning en wil je een effectievere oplossing dan een ventilator? Overweeg dan om je woning te isoleren. Wij van Woon Duurzaam Adviseur kunnen je binnen dit proces begeleiden. We kijken naar jouw persoonlijke situatie en zorgen voor een passende oplossing. Nieuwsgierig wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan hier contact met ons op!