Ventilatie in huis is erg belangrijk voor je gezondheid. Wanneer je woning goed geventileerd is, heb je minder last van schimmel, kou, tocht en warmteverlies. Ook zal de lucht binnen je woning schoner zijn. Maar hoe zorg je nu voor goede ventilatie in huis? Onze Woon Duurzaam Adviseur Valerie zal je hiervoor alle informatie geven die nodig is.
Waarom ventileren in huis
Ventilatie in huis zorgt ervoor dat er steeds frisse- en verse lucht zal worden aangevoerd in je woning. Ook zal ventileren schimmel en vochtplekken binnen je woning voorkomen, waardoor je woning dus ook frisser en schoner zal zijn. Het enige nadeel aan ventileren is dat dit energie kost, aangezien de verse lucht ook opgewarmd zal gaan moeten worden. Onze Woon Duurzaam Adviseur Valerie heeft hier een tip voor; namelijk ramen en deuren tegenover elkaar te openen. Hierdoor verlies je het minste warmte, aangezien je een goede luchtstroom krijgt in de ruimtes. Wel geeft Valerie aan dat je dit in de ideale situatie kunt oplossen met een ventilatiesysteem. Hier kan Woon Duurzaam Adviseur jou helpen met een passend advies.
Zoals net aangegeven is het belangrijk voor je gezondheid om te ventileren. Maar waarom is dat nou zo belangrijk? Hier kan onze adviseur Valerie het passende antwoord op geven. Het is namelijk zo dat een hoge CO2 in een ruimte slecht is voor je gezondheid. Het is namelijk goed voor je gezondheid wanneer je verse lucht binnenkrijgt. Je ziet tegenwoordig veel dat mensen hun woning heel erg goed isoleren, waarbij het onderdeel ventilatie wordt vergeten.
Wanneer een woning heel erg goed geïsoleerd is, kan er weinig verse lucht binnen de woning komen. Het gevolg hiervan is dan ook dat je vervolgens heel de dag je eigen lucht inademt, wat erg slecht is voor je lichaam. Mensen ademen namelijk zuurstof (O2) in en koolstofdioxide (CO2) uit. Elke keer wanneer je zuurstof inademt en CO2 uitademt krijg je op de lange duur te weinig zuurstof binnen en creëer je een slecht klimaat voor jezelf.
Wil je dan toch erop focussen dat je voldoende zuurstof binnenkrijgt? Dan heeft Valerie een belangrijke tip voor jou: focus jezelf er namelijk op dat je minimaal driemaal per dag voor minimaal 10 minuten je ramen opendoet.
Ventileren versus luchten in je huis
Er zit ook zeker een verschil tussen je huis ventileren en je woning te gaan luchten, legt Valerie uit. Dit wordt namelijk nog vaak met elkaar verward. Het ventileren van je huis is namelijk ervoor dat er continu een nieuwe stroom aan verse lucht binnen het huis komt. Sommige mensen doen dat met natuurlijke ventilatie; namelijk ramen opendoen. Tegenwoordig zijn er centrale balanssystemen met warmteterugwinning (WTW). Wanneer mensen hun woning luchten zal er alleen een raampje open worden gedaan voor een korte tijd. Dit gebeurt wanneer er bijvoorbeeld een naar geurtje in de woning hangt. Bij het luchten van de woning stroomt er niet continu verse lucht binnen waardoor de CO2 binnen het huis ophoopt.
Valerie geeft ook aan dat een expert ook zeker een aanrader kan zijn bij de ventilatie in huis. Deze expert kan dan een advies aanbieden wat voor soort installatie bij jouw woning past, aangezien dit per woning kan verschillen. Bij het isoleren van een woning moet ook gefocust worden op het ventileren van een woning. Hierbij wordt er veelal geadviseerd voor balanssystemen met een decentraal- of centraal systeem.
Centraal- en decentraal systeem
Maar wat is nou eigenlijk een decentraal- en centraal systeem? Valerie heeft hierop het antwoord. De kenmerken van een centraal systeem zijn als volgt:
- Installatie staat op 1 plek.
- Overal in de woning is een toe- en afvoer, doormiddel van buizen. Bij bijvoorbeeld natte ruimtes komt er een afzuiging en bij een woon- en slaapkamer komt een toevoer. Dit zorgt ervoor dat er verse lucht naar binnen gaat en dat de slechte lucht eruit gaat.
- Doormiddel van WTW wordt er 90% tot 95% van de warmte hergebruikt bij het opwarmen van de woning. Dit scheelt voor jou dus weer in de kosten!
Dan hebben we nog een centraal systeem. Een centraal systeem plaats je in één ruimte, in de slaapkamer en een in de woonkamer bijvoorbeeld. Het centrale systeem kijkt dan per ruimte hoeveel CO2 in de ruimte bevindt. Hierbij zorgt het centrale systeem dat de CO2 wegtrekt en daarvoor in de plaats weer verse lucht naar binnen laten stromen. Je kunt een centraal systeem per ruimte plaatsen. Hierbij kan je er dan voor kiezen om dit bijvoorbeeld in de drie ruimtes in je woning te plaatsen die jij het meest benut.
Zelf aan de slag
Ook kun je al zonder een balanssysteem onderdelen zelf gaan oppakken, legt Valerie uit. Dit zijn kleine energiebesparende maatregelen. Deze maatregelen helpen wel wat, maar zullen niet volledige schaden dekken wat betreft ventilatie. Als je nog geen ventilatiesysteem hebt, kun je na het koken 5 tot 10 minuten ramen en deuren tegenover elkaar openzetten. Hierdoor kun je weer verse lucht terug gaan winnen. Ook kun je een CO2 meter plaatsen, die precies weergeeft hoeveel verse lucht je nog nodig hebt. Deze meters kosten meestal tussen de €50 en €200. Hierdoor kun je dus je eigen luchtkwaliteit bekijken, waarbij je kan zien wanneer je toch wel een raampje open moet doen of dat je toch wel een ventilatiesysteem nodig hebt.
Woon Duurzaam Adviseur
Wij van Woon Duurzaam Adviseur kan een advies aanbieden welk installatiesysteem het best bij jou past. Wij bekijken jouw huidige situatie en spelen daaropin. Onze focus ligt dan ook op het isoleren van woningen, waarbij er toch voldoende geventileerd kan worden. Ben je benieuwd hoe Woon Duurzaam Adviseur jou kan gaan helpen met het isoleren en/of ventileren van je woning? Neem dan gerust contact met ons op!