Ventilatie in huis Skip to content

Ventilatie in huis

Waarom moet je je woning ventileren?

Ventilatie in huis is erg belangrijk; liefst 24 uur per dag, 7 dagen in de week (ook in de winter). Wanneer je je woning niet voldoende ventileert, kan dit verschillende gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Onder andere: 

  • Toenemen van CO2; 
  • Afname van zuurstof; dit kan leiden tot o.a. hoofdpijnklachten; 
  • Droge lucht; 
  • Vocht binnen de woning; 
  • Schimmelplekken; 
  • Huisstofmijt; 
  • Etc. 

Wanneer je altijd je woning ventileert, zal de vuilere lucht de woning kunnen verlaten. Dit betekent anderzijds dan ook dat je altijd meer verse en frisse lucht in je woning krijgt. Vaak is men gefocust op het isoleren van de woning, wat ook erg belangrijk is. Waar wel op gelet zal moeten worden, is dat door het isoleren, afsluiten van naden en kieren, etc. minder natuurlijke ventilatie in de woning kan plaatsvinden.   

Wat is het verschil met ventileren en je woning luchten?

Vaak heeft men moeite het verschil te begrijpen tussen het ventileren en luchten van je woning. Bij een ruimte luchten worden ramen en deuren opengezet (liefst tegenover elkaar), waarbij alles kan gaan doorwaaien. Dit is ook zeker belangrijk. Voornamelijk bij een slaapkamer is dit goed, de slaaplucht kan er namelijk uit. Hierdoor kan het vocht dat ‘s-nachts door het ademen wordt gecreëerd worden afgevoerd. Luchten is vaak een kort proces. Snel afvoeren vervuilde lucht en daarna gaan de ramen/deuren vaak weer dicht.  

Het ventileren van je woning is wat anders. Ventileren betekent continue frisse lucht aanvoeren en vervuilde lucht afvoeren. Bij ventileren zijn er dan ook diverse mogelijkheden tussen verschillende systemen die ervoor zorgen dat de vuile lucht de ruimte/woning kan verlaten en nieuwe lucht weer in de ruimte/woning kan komen.  

Verschil tussen centraal- en decentraal systeem

Zoals net benoemd zijn er verschillende systemen om een woning te kunnen ventileren. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

  1. Natuurlijke ventilatie.  
  • Dit zijn o.a. openingen zoals ramen, deuren en kieren. Ook ventilatieroosters vallen onder natuurlijke ventilatie, je hoeft namelijk het raam niet open te zetten. Controleer regelmatig of de roosters schoon zijn en dus nog goed werken.  
  1. Mechanische afzuiging.  
  • Dit is puur lucht dat uit de woning wordt gezogen. Hierbij zijn er buizen in een woning geplaatst met een ronde afzuiger. Vaak zit zo’n ronde afzuiging in een keuken of badkamer geplaatst. Laat het systeem altijd aan staan op minimaal de laagste stand.  
  1. Centrale afzuiginstallaties met een warmte terugwin systeem (WTW);  
  • Hierbij zitten 2 roosters in de betreffende ruimtes. Een rooster zorgt ervoor dat de oude, vuilere lucht wordt afgevoerd naar buiten. Het tweede rooster zorgt ervoor dat er nieuwe verse lucht naar binnen wordt geblazen. De lucht kruist elkaar als het ware in de installatie waardoor de nieuwe lucht wordt opgewarmd door de oudere lucht.  Het enige nadeel aan deze soort ventilatie, is dat er binnen de gehele woning buizen geplaatst moeten worden. 
  1. Decentrale balansventilatie met een WTW.  
  • Hierbij komt een installatie aan de muur te hangen die nieuwe lucht naar binnen blaast en oudere lucht naar buiten zuigt. Hierbij geldt hetzelfde als bij een centraal ventilatiesysteem, namelijk doordat de twee luchten elkaar als het ware kruisen in de installatie de nieuwe lucht wordt opgewarmd door de oude lucht.  

Je hebt dus natuurlijke ventilatie (ramen, deuren, kieren en ventilatieroosters) en mechanische ventilatie. Bestaande woningen die graag willen gaan ventileren wordt aangeraden om een decentrale balansventilatie met eventueel WTW aan te schaffen. Hierbij hoef je weinig te hakken en te breken, aangezien er maar op 1 punt in de muur een gat gemaakt hoeft te worden.  

Wat kun je zelf doen?

Het is begrijpelijk dat je niet gelijk stappen wilt of kunt ondernemen om een ventilatiesysteem in je woning te plaatsen. Tot die tijd kun je ook zeker andere, kleine maatregelen nemen.  Zo wordt er geadviseerd om:

  • Minimaal eenmaal daags ramen en deuren tegen elkaar open te zetten voor minstens 15-30 minuten (luchten). Op deze manier komt er toch nog nieuwe verse lucht in een ruimte; 
  • Zet ventilatieroosters altijd tegen elkaar open; 
  • Zet tijdens koken een raam open en afzuigkap op maximale stand; 
  • Tijdens douchen raam open (tot max. 20-30 min na douchen) of zet de mechanische ventilatie op maximaal; 
  • Tijdens een feestje extra raam of deur open; 
  • Bij drogen van was aan de waslijn ventileer de ruimte dan extra goed. 

Zijn deze opties niet altijd bij je mogelijk? Dan adviseren we toch om te gaan kijken naar een decentrale balansventilatie.

Woon Duurzaam Adviseur

Woon Duurzaam Adviseur kan ook bij het ventileren van je woning wat voor jou betekenen. Wanneer je een advies bij ons afneemt, kunnen we relevante tips geven; wat zijn bijvoorbeeld onderdelen waar je aan moet denken? Maar ook kunnen we meedenken over het type ventilatie dat het best geschikt is voor jouw woning en waar deze eventueel geplaatst zou kunnen worden. Verder kunnen we je ook goede uitvoeringspartijen adviseren en eventueel je hiernaar doorverwijzen.  Enthousiast geworden? Neem dan contact met ons op!