Tips om energie te besparen - Verlichting, verwarming en meer! Skip to content

Tips om energie te besparen

Als het kouder wordt brengt duurzaam wonen veel voordelen met zich mee. Duurzaam wonen helpt je met energie besparen waardoor je comfortabeler gaat wonen. Wat kan je doen om energie te besparen?

4 tips waar je vandaag nog mee kan beginnen:

 1. Aan de slag met verlichting
  Dit is een kleine en simpele maatregel om mee te starten. Maak een rondje door je woning en controleer of alle lampen in huis zijn voorzien van LED-lampen. Laat lampen daarnaast niet onnodig aan staan en kijk ook wat aan sfeerverlichting stiekem veel stroom verbruikt.
 2. Ga slim om met de verwarming
  Het spreekt voor zich, zet ’s nachts en bij het verlaten van de woning de verwarming lager. Zet in ruimtes waar je nooit komt de verwarming helemaal uit. Probeer daarnaast de verwarming niet te hoog te zetten als je thuis bent. Je kan er ook voor kiezen een dikke trui aan te trekken en ’s avonds met een dekentje op de bank te liggen.
 3. Sluit ramen en deuren
  Misschien roep je het wel regelmatig: deur dicht! Blijf dit ook roepen als men thuis deuren onnodig open laat staan. Er verdwijnt namelijk veel warmte door deuren die open staan. Je hoeft ook niet de hele dag je huis te ventileren. Zet bijvoorbeeld ’s ochtends wat ramen open en sluit ze zodra je vertrekt. Vind je het wel fijn om de badkamer en slaapkamers de hele dag te ventileren? Sluit hier de deuren van om tocht te voorkomen.
 4. Aan de slag met tocht
  Tocht is vervelend. Vooral oude en slecht geïsoleerde woningen hebben hiermee te maken. Zonder meteen je woning volledig te isoleren kan je aan de slag met tochtstrips.

Isoleren, zonnepanelen en warmtepompen

De bovenstaande tips kan je makkelijk en goedkoop zelf toepassen. Soms is het nodig om groter aan te pakken of je wil dat graag zelf. Dan wordt het tijd om te investeren in:

 • Isolatie
 • Zonnepanelen
 • (Hybride) warmtepomp

Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor subsidie. Doe de subsidie check en wij helpen je graag verder bij het aanvragen.