subsidies voor woningeigenaren Skip to content

Subsidies voor woningeigenaren

Huiseigenaren kunnen met de ISDE een deel van hun investeringen vergoed krijgen als zij investeren in isolatie, een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, elektrische kookvoorziening of een aansluiting op het warmtenet. We lichten drie onderdelen uit die je moet weten voor de subsidies.

Monumentale woningen

Woon je in een monumentale woning? Dan is er goed nieuws! De ISDE wordt toegankelijker voor woningeigenaren die wonen in een monumentaal pand. HR++ en of buitengevelisolatie kan niet worden toegepast. Dat heeft te maken met het monumentale karakter wat het pand moet behouden. Ook hebben veel monumenten geen spouwmuur, dat maakt isoleren ingewikkeld.

Gelukkig is de minimale isolatiewaarde vanaf 1 januari 2024 versoepeld en is de minimale afmeting voor glasisolatie verlaagd. Door deze wijzigingen wordt verduurzamen toegankelijker voor monumentale woningen.

Subsidie biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal

Isolatiemateriaal van hout, vezelhennep en vlas wordt biobased isolatiemateriaal genoemd. Dit materiaal is duurzaam geproduceerd en vaak duurder dan minder duurzame isolatiematerialen. Om biobases milieuvriendelijk isolatiemateriaal aan te moedigen wordt er een extra bedrag per vierkante meter aan subsidie toegekend.

Warmtepompen

Subsidie op een warmtepomp? Dan dient de warmtepomp minimaal energielabel A++ te hebben. De meeste warmtepompen voldoen aan dit label. Heb je een warmtepomp gekocht met energielabel A+ of lager, dan kom je niet meer in aanmerking voor subsidie. En, warmtepompen vanaf energielabel A+++ krijgen een aanvullende subsidiebonus van €225.

Heb je in 2023 een warmtepomp met energielabel A+ of lager gekocht en laten installeren in 2024, dan kan je wel subsidie aanvragen.

Woon Duurzaam Adviseur

Vragen? Bel dan onze hulplijn of neem contact met ons op! Samen kijken wij naar jouw persoonlijke situatie.