Soorten ventilatiesystemen Skip to content

Soorten ventilatiesystemen

Het is erg van belang om voldoende te ventileren binnen je woning. Dit is niet alleen voor de nare geuren binnen je woning, maar ook is het belangrijk voor je gezondheid. Hierbij zijn er veel verschillende soorten ventilatiesystemen. Benieuwd welke deze allemaal zijn en wat ze allemaal doen? Onze Woon Duurzaam Adviseur Valerie geeft jou het antwoord.

Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie is de meest eenvoudige vorm van ventilatie. Deze vorm van ventilatie wordt uitgevoerd doormiddel van ramen te openen en gebruik te maken van ventilatieroosters. Ventilatieroosters zijn roosters die boven ramen zijn gevestigd. Deze vorm van ventilatie is ook de goedkoopste vorm van ventilatie. Onze adviseur Valerie geeft wel aan dat bij deze vorm van ventilatie veel warmte verloren gaat, deze valt dan ook niet meer terug te winnen.

Er zijn verschillende soorten ventilatieroosters, die allerlei verschillende problemen verhelpen:

  • Eenvoudige ventilatieroosters met een schuifje
  • Winddruk gestuurde ventilatieroosters
  • Luxere ventilatieroosters
  • Geluidswerende ventilatieroosters

Deze verschillende soorten zijn allemaal van toepassing bij verschillende situaties. Zo zijn er bij eenvoudige ventilatieroosters met een schuifje geen extra’s en dient dit dan ook alleen voor de functie ventileren. Winddruk gestuurde ventilatieroosters zorgen ervoor dat er geen wind naar binnen komt wanneer het hard waait.

Luxere ventilatieroosters zijn ventilatieroosters met een voorverwarmingslint. Deze zijn erg comfortabel wanneer het buiten wat kouder is, aangezien dit ervoor zorgt dat de lucht die naar binnen stroomt wordt verwarmd. Onze adviseur Valerie geeft hierbij wel aan dat dit niet de gehele koude lucht zal verwarmen. Tot slot heb je dan de geluidswerende ventilatieroosters. Deze zijn erg fijn wanneer de woning is gevestigd langs een drukkere straat. Door de geluidswerende roosters komt er namelijk minder geluid van buiten naar binnen.

Centrale balans ventilatie

Bij centrale balans ventilatie wordt er in de gehele woning een ventilatiesysteem geïnstalleerd. Dit wordt voornamelijk gedaan doormiddel van warmteterugwinning (in het vervolg WTW te noemen). Bij WTW wordt ervoor gezorgd dat er een minimaal warmteverlies in de woning zal gaan ontstaan doormiddel van ventilatie. Het is namelijk zo dat WTW tot wel 85% van de warmte kan worden teruggewonnen uit de ventilatielucht. Bij WTW-balans systemen zijn redelijk goed toepasbaar in bestaande woningen. Dit is een groot voordeel.

Decentrale balans ventilatie

Bij decentrale balans ventilatie worden specifieke ruimtes in de woning geventileerd, dus niet de gehele woning. Hier zijn verschillende systemen voor die kunnen worden benut.

Als eerst heb je pendelventilatoren, ook wel push-/pull apparaten genoemd. Dit is een buis die in de gevel van de woning wordt aangebracht, hierin bevindt zich dan de ventilator. Deze buis veranderd iedere 70 seconde van richting, waardoor dus telkens een afwisseling van lucht zal zijn. Hierbij moeten er wel in twee tegenover elkaar liggende wanden deze buizen worden geplaatst, om onder- of overdruk te gaan voorkomen. Valerie geeft hierbij de voor- en nadelen aan.

Voordelen:

  • Prijs per stuk (mits er minimaal twee apparaten per ruimte worden geïnstalleerd).
  • Alle componenten zijn in de muur geplaatst, dit neemt dan ook weinig ruimte in beslag.

Nadelen:

  • Minder hygiënisch
  • Windgevoelig

Een andere populaire optie is kruisstroomventilatoren. Bij deze ventilatoren gaan de luchtstromen altijd in dezelfde richting via een zogenaamde kruisstroomwisselaar. Ook hebben kruisstroomventilatoren nadelen. Zo is deze optie wel wat duurder, waarbij er wel maar een nodig is per vertrek. Ook gaat het systeem niet in de gevel, maar tegen de binnenzijde aan.

Mechanische afzuiging

Mechanische afzuiging is ventilatie doormiddel van afzuigingspunten. Deze zijn gevestigd in de keuken, badkamer en wc. Hierbij worden nare geurtjes en vochtigheid uitgeblazen. Dit is ook verplicht in iedere woning. “Ook al is een mechanische afzuiging een vorm van ventilatie, zorgt het er niet voor dat er verse lucht naar binnen komt”, geeft Valerie aan.

Woon Duurzaam Adviseur

Nu is iedere woning en situatie natuurlijk anders. Ben je benieuwd wat het beste bij jou past? Wij van Woon Duurzaam Adviseur kunnen hierbij helpen! Neem contact met ons op, zodat we samen kunnen gaan kijken hoe we jouw wensen het beste kunnen vervullen.