Prijsplafond - Maximale energieprijzen - Verbruik checken Skip to content

Prijsplafond

De Nederlandse overheid heeft besloten om maximale energieprijzen voor burgers in te stellen voor 2023. Dit heet het prijsplafond en het is bedoeld om ervoor te zorgen dat je energierekening niet te hoog wordt. Als je minder dan 1200 kubieke meter gas verbruikt per jaar, betaal je 1,45 euro per kubieke meter, inclusief belasting. Voor stroom geldt een jaarlijks prijsplafond van 2900 kWh, waarbij je 40 cent per kWh betaalt, inclusief belastingen. Houd er rekening mee dat het prijsplafond niet jaarlijks berekend wordt, maar dat je eigenlijk twee keer per jaar een prijsplafond hebt. De overheid heeft het plafond voor gas en stroom verdeeld over de 365 dagen van het jaar, rekening houdend met het gemiddelde verbruik op elke dag in Nederland. Zo heb je bijvoorbeeld op een winterdag een hoger plafond voor gas dan op een zomerse dag, omdat we in de winter gemiddeld meer gas verbruiken dan in de zomer. In de onderstaande tabel kun je vinden hoeveel elektra of gas je gemiddeld per maand mag gebruiken om binnen het prijsplafond te blijven[1].

Maand in 2023JanuariFebruariMaartAprilMeiJuniJuliAugustusSeptemberOktoberNovemberDecember
Gas verbruik (m3)22118815986351917172481147207
Electra verbruik (kWh)339280267207181159161176199266306356
Tabel met aangegeven ‘verbruiksplafonds’ per maand.

Met deze ‘dagelijkse verbruiksplafonds’ gaat de energiemaatschappij berekenen welk deel van jouw verbruik onder het prijsplafond voor 2023 valt en welk deel in 2022 viel, toen er nog geen prijsplafond was. Hierdoor wordt jouw rekening opgedeeld in twee delen: voor en na het prijsplafond. Maar ook het prijsplafond voor 2023 wordt in tweeën geknipt: voor en na jouw jaarlijkse afrekening. Houd dit dus in de gaten als je naar je energierekening kijkt, zodat je weet wat je precies betaalt.

Watt?

Heb je wel eens gehoord van watt of kilowatt? Dit zijn eenheden om elektriciteit te meten. Een watt is de standaard eenheid voor elektriciteit, terwijl een kilowatt (kW) gelijk is aan 1000 watt. Gas wordt gemeten in kubieke meter (m3). Maar wat betekent dat voor jou? Als je elektriciteit verbruikt, wordt dat gemeten in kilowattuur (kWh). Dit is eigenlijk gewoon een maatstaf voor hoeveel elektriciteit je gebruikt. Als je bijvoorbeeld een lamp hebt die 100 watt verbruikt en die een uur aan staat, heb je 100 wattuur verbruikt. Als je dat omrekent naar kilowattuur, is dat 0,1 kWh. Dit is wat er op je factuur voor elektriciteit in rekening wordt gebracht. Dus als je de volgende keer naar je elektriciteitsrekening kijkt, weet je wat die cijfers betekenen.

Rekenvoorbeeld

Stel jouw jaarcontract loopt tot 1 april 2023. De energieleverancier berekent dan eerst wat jouw verbruik was van 1 januari tot 1 april; het budget binnen het prijsplafond voor deze periode is 568 m3 gas en 886 kWh stroom. De energieleverancier berekent tegen de maximale tarieven van het prijsplafond jouw energiekosten. Gebruik je meer dan het energieplafond? Dan betaal je het tarief uit jouw energiecontract. Van 1 april tot en met 31 december mag jij als huishouden nog 633 kubieke meter gas en 2.011 kWh stroom gebruiken tegen de maximale tarieven van het prijsplafond. Het maakt daarbij niet uit hoeveel gas en stroom je hebt verbruikt voordat je op 13 april de jaarlijkse energierekening krijgt. In totaal mag je dus in 2023 nog 1.200 kubieke meter gas en 2.900 kWh stroom gebruiken tegen het maximale tarief van het prijsplafond. Hou dit in de gaten als je je energierekening bekijkt, zodat je weet wat je precies betaalt.

Zonnepanelen

Het elektriciteitsverbruik dat onder het prijsplafond valt, wordt berekend na saldering. Dit betekent dat huishoudens die zelf elektriciteit opwekken en invoeden in het net, alleen voor de elektriciteit die ze afnemen van het net onder het plafond vallen. Het prijsplafond geldt alleen voor 2023 en voor de netto-afname van elektriciteit vanaf 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023. De jaarrekening en factuur hoeven niet altijd de periode van 1 januari tot 31 december te beslaan, dit hangt af van het contract met de leverancier. Hou dit in de gaten als je wilt weten of je elektriciteitsverbruik onder het plafond blijft.

Van het gas af

Als je helemaal elektrisch bent, kan het voorkomen dat je flink tekort komt met het huidige plan voor het prijsplafond. Dit komt omdat de compensatie die wordt aangeboden alleen geldt voor mensen die zowel aardgas als stroom gebruiken. Als je bijvoorbeeld een warmtepomp hebt en alles wat je nodig hebt (verwarming, warm water) met stroom opwekt, kan je stroomverbruik behoorlijk hoger zijn dan gemiddeld. Als je wel zonnepanelen hebt, is dat minder van belang, maar als je die niet hebt, kan het extra pijn doen omdat het plan ook nog eens een relatief hoge prijs voor stroom hanteert ten opzichte van gas. Uiteindelijk biedt het prijsplafond dus meer bescherming aan bewoners die nog niet helemaal van het gas af zijn.

Hoe check ik mijn verbruik?

Het kabinet verwacht dat ongeveer 4,9 miljoen huishoudens in Nederland (60% van het totaal) onder het prijsplafond zullen blijven en dus volledig kunnen profiteren van de vaste tarieven voor gas en stroom. Dit systeem is wel wat ingewikkelder dan voorheen. Energiemaatschappijen zijn bezig om hun apps aan te passen, zodat je per maand kunt controleren of je verbruik onder het plafond blijft. Maar het is nog niet duidelijk of alle energiemaatschappijen die service tijdig kunnen leveren. Houd dit dus in de gaten als je wilt weten of je onder het prijsplafond blijft.

Stappen nemen

De Woon Duurzaam Adviseur geeft graag uitleg over het prijsplafond en wil jou graag helpen om binnen het energiebudget te blijven. Isoleren is één van de belangrijkste maatregelen om binnen het prijsplafond te blijven, omdat je op deze manier minder energie verbruikt om te verwarmen. Met behulp van het Duurzaam Wonen Advies kunnen wij jou een maatwerk advies geven over het isoleren van je woning, neem contact met ons op voor meer informatie.


[1] https://www.maxmeldpunt.nl/geld/prijsplafond-voor-veel-huishoudens-niet-altijd-gunstig/