Oude apparaten Skip to content

Oude apparaten

Je huis puilt tegenwoordig uit van de elektrische apparaten. Van koelkast tot gameconsole en van broodrooster tot boormachine. Maar wat als ze verouderen? Wat kan jij doen met je oude apparaten? Woon Duurzaam Adviseur legt het je uit.   

Vervangen

Er zijn meerdere redenen waarom je je om oude apparaten zou kunnen vervangen. Op de eerste plaats natuurlijk omdat het apparaat stuk is of niet goed meer functioneert. Een andere reden is omdat je een nieuwere, mooiere, grotere of juist kleinere versie van een apparaat wilt. 

En dan is er nog de energie-bespaar-reden. Je vervangt je oude energieslurper voor een nieuw energiezuinig apparaat. Je oude koelkast doet het misschien nog wel prima, maar het is omgerekend goedkoper om ‘m weg te doen en te vervangen voor een energiezuinige koelkast (energieklasse A of B). Bij de grotere huishoudelijke apparaten is het vaak rendabel om deze te vervangen. Door het lagere energieverbruik spaar je bovendien het milieu.   

Repareren

Niet alles hoeft vervangen te worden voor een nieuwe. Zo kan je beter zo lang mogelijk doen met je klus-, keuken-, persoonlijke verzorgings- en ICT-apparatuur. Dit omdat ze relatief weinig energie gebruiken en een nieuwe niet veel zuiniger is. De productiekosten van het nieuwe apparaat wegen daar niet tegenop. Als deze apparaten stuk gaan kun je ze het best laten repareren.     

Inleveren

Wanneer je toch besluit om je oude apparaat te vervangen voor een nieuwe, lever het dan in. Door de apparaten in te leveren kunnen ze op een milieuvriendelijke manier worden verwerkt. Er wordt dan gekeken welke onderdelen van de apparaten nog bruikbaar zijn, bovendien worden schadelijke stoffen in de apparaten op de juiste manier verwerkt. 

Grote apparaten zoals wasmachines of vaatwassers kunnen worden ingeleverd bij de winkel waar je het nieuwe apparaat koopt. Voor het inleveren van oude apparaten hoef je niks te betalen.   

Ook kleine apparaten zoals een elektrische tandenborstel of een mobiele telefoon kun je gratis inleveren bij de elektronicawinkel of inleverbakken in de supermarkt. Tot slot kunnen ze ook in de milieustraat worden ingeleverd. Dit hangt per gemeente af of je hiervoor moet betalen.  

Verkopen

Wellicht kun je iemand anders heel blij maken met jouw apparaten die nog goed werken en die je zelf niet meer gebruikt. Laat ze dus niet verstoffen in de kast, maar verkoop ze. Of breng ze naar de kringloopwinkel. Op deze manier krijgen ze een tweede leven en verdien jij er misschien ook nog wat aan. Sowieso ben je weer milieubewust bezig!    

Woon Duurzaam Adviseur

Ben je benieuwd wat jij verder kan doen om duurzaam te leven en ben je bereid hiervoor aanpassingen in je woning te gaan doen? Neem dan contact met ons op! Samen kijken we naar de mogelijkheden om jouw woning een stukje duurzamer te maken.