Mobiele- en vaste airco Skip to content

Mobiele- en vaste airco

Een airco is een verkoelende oplossing tegen de zomerse hitte. Zo is een mobiele airco ideaal doordat hij verplaatsbaar is, terwijl een vaste airco voor een beter resultaat zorgt. Benieuwd wat de voor- en nadelen zijn van een mobiele – en vaste airco, of ben je nou benieuwd wat de prijsverschillen zijn? Woon Duurzaam Adviseur legt het je allemaal uit.

Mobiele airco

Voordelen

De voordelen van de mobiele airco is voornamelijk dat het snel en praktisch is. Zo kan het eenvoudig online of in de winkel worden aangeschaft. Zodra je de airco in huis hebt, kan je er mee aan de slag. Aansluiten kan ook eenvoudig zelf, in tegenstelling tot een vaste airco waar een installateur bij nodig is. Ook kan de airco makkelijk verplaatst worden per ruimte, aangezien de airco mobiel is. Tot slot is de prijs van de mobiele airco erg aantrekkelijk in vergelijking met een vaste airco.

Nadelen

Echter brengt de mobiele airco ook een aantal nadelen met zich mee. Zo produceert een mobiele airco flink wat geluid. Ook is de airco erg zwaar om te tillen, dat is niet handig als je van verdieping wil veranderen. Tevens moet de airco geplaatst worden in de buurt van een stopcontact èn raam, voor de afvoer van de warme lucht. Daarnaast heeft de mobiele airco een beperkt vermogen, wat betekent dat de airco een (grotere) ruimte niet naar een hele lage temperatuur zal krijgen. Tot slot heeft de mobiele airco een hoog energieverbruik, waardoor het als een flinke kostenpost ervaren kan worden.

Prijs

De prijzen van een mobiele airco verschillen per model. Gemiddeld betaal je voor een kwalitatieve mobiele airco tussen de €250 en €1.000. Wel moet men nog zelf denken aan een raamafdichtingskit, om de warme lucht van de airco af te voeren. Deze wordt meestal niet met de mobiele airco verkocht.

Vaste airco

Voordelen

Een vaste airco heeft vele voordelen. Als eerste kan een vaste airco de lucht in de zomer verkoelen en in de winter verwarmen. Ook kan een vaste airco vrij snel de gewenste temperatuur bereiken. Daarnaast kan een vaste airco de luchtvochtigheid regelen binnen een woning, wat een positief effect heeft op je gezondheid. Tevens is een vaste airco gemakkelijk te besturen. Dit kan via een afstandsbediening en bij sommige modellen ook via een app. Tot slot zorgt een vaste airco voor weinig geluidsoverlast, de grootste geluidsoverlast wordt gemaakt door de buitenunit. Hier heb je binnen geen last van.

Nadelen

Een vaste airco heeft niet veel nadelen. Het grootste nadeel dat een vaste airco heeft, is dat deze maar één ruimte kan verwarmen. Het is dus géén vervanging van de reguliere hoofdverwarming. Of een zogenaamde multi-split-unit moet worden toegepast, dan wel meerdere airco’s. Tot slot de is een vaste airco een grote financiële aanschaf, wat bij een mobiele airco aantrekkelijker is.

Prijs

Een vaste airco varieert enorm in de prijs. Gemiddeld kost een vaste airco met een buitenunit tussen de €1.500 en €3.000.

Samengevat

Een vaste airco gebruiken als hoofdverwarming wordt niet aangeraden. Airco als hoofdverwarming is alleen een goed idee voor kleine en optimaal geïsoleerde woningen. In de meeste gevallen gebruik je een airco als bijverwarming. Deze kan verder ook de ruimte waar deze in staat prima koelen.

Een mobiele airco kan de ruimte in je woning koelen, maar zal meer energie verbruiken dan een vaste airco. Daarnaast zal die de ruimte ook niet op dezelfde manier kunnen koelen. De zomers zijn de afgelopen jaren een stuk warmer geworden. Maar houdt er rekening mee dat een airco niet de oplossing is voor alle problemen. Kijk eerst of het ook op te lossen is met bijvoorbeeld een ventilator. Dit scheelt in de kosten van zowel energie als aanschaf.

Woon Duurzaam Adviseur

Wil je nu graag je woning koel houden, maar wil je niet investeren in een dure mobiele- of vaste airco? Doe dan mee met de ‘houd je huis koel deze zomer’ challenge van Woon Duurzaam Adviseur! Bij deze challenge krijg je verschillende opdrachten, waarbij je met een klein budget je woning kunt verkoelen! Inschrijven kan via deze link. Heb je andere vragen rondom het verduurzamen van je woning? Neem dan ook zeker contact met ons op!