Kosten en opbrengsten zonnepanelen Skip to content

Kosten en opbrengsten zonnepanelen

Het is algemeen bekend dat zonnepanelen ondanks de forse investering toch snel zijn terugverdiend en zelfs geld op kunnen leveren. Maar hoe pak je dit het beste aan en wat zijn de kosten en opbrengsten van zonnepanelen? Woon Duurzaam Adviseur legt het je uit.

Kwantiteit

Hoeveel zonnepanelen je aanschaft is van een aantal factoren afhankelijk. Het aantal panelen x de opwek per paneel bepaalt uiteindelijk je totale opbrengst. De hoeveelheid zonnepanelen kan je op verschillende manieren bepalen:

  1. Hoeveel stroom wil je opwekken? Als je weet hoeveel stroom je per jaar verbruikt, kan je daar het aantal zonnepanelen op afstemmen. Je berekent dit door je stroomverbruik over een jaar te delen door de gemiddelde opbrengt per paneel.
  2. Hoeveel ruimte is er? Een gangbare afmeting voor een zonnepaneel is ongeveer 174 x 113 cm. Hoeveel zonnepanelen passen maximaal op je dak, zodat je de maximale hoeveelheid stroom op kunt gaan wekken? De ligging is dan ook nog van belang. Kunnen de panelen richting het zuiden liggen, of is een oost-west ligging mogelijk.
  3. Wat is je budget. Hoeveel spaargeld heb je momenteel en ben je bereid om eventueel geld te gaan lenen? Het is vaak ook mogelijk om met kleinere installatie te starten en eventueel later panelen bij te plaatsen

Rendement

Om te kijken hoeveel kosten en opbrengsten zonnepanelen hebben, moet er gekeken worden hoeveel stroom zonnepanelen kunnen opwekken. Dit hangt af van het vermogen van de zonnepanelen. Dit vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (afkorting Wp). Hieronder is een jaaroverzicht weergegeven, waarbij er wordt gerekend met zonnepanelen van 400 Wp per stuk. Hoe de zonnepanelen liggen ten opzichte van de zon bepaalt hoeveel zon de panelen kunnen opvangen en dus hoeveel stroom er opgewekt kan worden.

AantalOpgewekte stroom per jaar
6 zonnepanelen2.100 kWh
10 zonnepanelen3.500 kWh
18 zonnepanelen6.500 kWh
Bron: Milieu Centraal

Kosten zonnepanelen

De aanschaf van zonnepanelen is een flinke investering. Voor een installatie zoals in het overzicht hierboven betaal je voor 6 zonnepanelen ca. €5.000, 10 panelen kosten ongeveer €7.500 en voor 18 zonnepanelen betaal je al snel €12.000. Wat opvalt is dat bij meer panelen de prijs per paneel lager wordt. Dit komt doordat de installatie en aansluitwerkzaamheden maar 1 x worden uitgevoerd. Bovendien is er voor een hele installatie maar 1 omvormer nodig, ongeacht het aantal panelen.

Een andere optie is het huren van zonnepanelen. Er zijn meerdere aanbieders op de markt die deze mogelijkheid bieden. Over het algemeen ben je bij het huren van panelen uiteindelijk duurder uit dan bij koop. Bovendien zijn de panelen niet jouw eigendom.

Prijsstijging

De prijs van zonnepanelen is de laatste tijd enorm aan het stijgen. Zo zijn de zonnepanelen nu 50% duurder dan dat de zonnepanelen in 2021 waren. Dit heeft te maken met verschillende factoren. Zo is er een grotere vraag naar zonnepanelen door de stijgende energieprijzen en zijn de kosten van grondstoffen en transportkosten gestegen. Hierbij valt wel op dat er een groot verschil is tussen verschillende aanbieders. Het is dan ook zeker de moeite waard om verschillende offertes met elkaar te vergelijken. Let dan wel op dat je een goed vergelijk maakt, niet alleen op prijs, maar ook op kwaliteit en uitvoering.

Ook al is de prijs van zonnepanelen enorm gestegen, zonnepanelen zijn nog steeds een goede investering. Vanaf 1 januari 2023 betaal je bij aanschaf géén BTW meer over de zonnepanelen.   Mede hierdoor ligt de terugverdientijd van zonnepanelen op ongeveer 8 jaar. De exacte terugverdientijd heeft te maken met de prijs van de zonnepanelen, je huidige energieprijs én de opbrengst per jaar. Zonnepanelen gaan gemiddeld tussen de 20 en 25 jaar mee, waardoor er nog langer geprofiteerd kan worden van de investering.

Woon Duurzaam Adviseur

Wil je nu ook graag zonnepanelen gaan aanschaffen, maar ben je nog erg zoekende welke stappen je dan moet gaan ondernemen? Neem dan contact met ons op! Samen kunnen we gaan kijken naar je huidige situatie, waarbij we jou persoonlijk begeleiden van A tot Z.