Je gasketel voor 2026 vervangen; dit moet je weten Skip to content

Je gasketel voor 2026 vervangen; dit moet je weten

Vanaf 2026 gaat er wat veranderen met het vervangen van je gasketel; dit moet namelijk samen met een duurzaam systeem (zoals een hybride warmtepomp). Benieuwd wat dit allemaal inhoudt? Wij leggen het je uit. 

Het kabinet heeft besloten dat vanaf 2026 er bij de vervanging van de cv-ketel een duurzamer alternatief daarvoor bij moet worden geplaatst. Deze beslissing is genomen, om op deze manier de transitie naar duurzame energie te kunnen gaan versnellen. De hybride warmtepomp zou hierbij de duurzamere optie van de cv-ketel zijn. De hybride warmtepomp bestaat uit een warmtepomp en een cv-ketel. Doormiddel van de hybride warmtepomp zal het gasverbruik gaan dalen.  

De hybride warmtepomp is niet de enige duurzame vervanger voor de cv-ketel. Dit kan bijvoorbeeld ook met een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet zijn. Toch gelden er uitzonderingen. Dit is voor woningen die niet geschikt zijn voor een warmtepomp of waarbij de terugverdientijd langer dan 7 jaar zal zijn.  

Cv-ketel voor 2026 vervangen

Wanneer je jouw cv-ketel voor 2026 wilt vervangen, kun je de cv-ketel laten vervangen voor een nieuwe cv-ketel in combinatie met een hybride warmtepomp. Voor 2026 ben je nog niet verplicht om minimaal een hybride warmtepomp te plaatsen, wat immers wel gewoon mogelijk is. Een hybride warmtepomp kan ook al interessant zijn voor de wetgeving van 2026, kijkend naar de stijgende gasprijzen. 

Indien uw woning niet geschikt is voor een hybride warmtepomp, is het verstandig om een nieuwe cv-ketel te plaatsen. Zo ben je immers goed voorbereid! Ook is het zo dat nieuwe cv-ketels wel klaar zijn voor hybride warmtepompen. Wanneer uw woning uiteindelijk wel geschikt is, kan er langs de cv-ketel nog prima een hybride warmtepomp geplaatst worden.  

Cv-ketel na 2026 vervangen

Wanneer je huidige cv-ketel na 2026 vervangen moet worden, kun je niet precies hetzelfde systeem hiervoor terugplaatsen. Hierbij moet dan minimaal een hybride warmtepomp worden geïnstalleerd. Toch is dit niet bij iedere woning het geval; wanneer een hybride warmtepomp voor te veel geluidsoverlast zorgt, er veel aanpassingen nodig zijn of als de kosten te hoog zijn (de aanschaf van een hybride warmtepomp moet zichzelf echter wel binnen 7 jaar terugverdienen).  

Subsidie

Om de aanschaf van een hybride warmtepomp aantrekkelijker te maken, is er mogelijkheid tot een ISDE-subsidie. Doormiddel van de ISDE-subsidie is er de mogelijkheid om 30% van de investering terug te kunnen krijgen. De hoogte van deze subsidie is afhankelijk van de aanschafkosten, het merk en het type warmtepomp.  

Woon Duurzaam Adviseur

Wil je nu meer informatie over bijvoorbeeld hybride warmtepompen, of zijn er wellicht andere vragen rondom het verduurzamen van je woning? Bel dan onze hulplijn of neem contact met ons op! We kijken graag naar jouw persoonlijke situatie en geven op maat gemaakt advies.