Energie is duur - Dit moet je niet doen! Skip to content

Energie is duur maar dit moet je niet doen.

Heeft het al door jouw hoofd gespookt om geen gas meer te gebruiken in de winter? Het is verleidelijk, maar niet verstandig. Financieel kan het helpen, voor je gezondheid is het niet gunstig. Hierbij 5 afraders die je beter niet kan doen. 

 1. Volledig afsluiten van gas.
  Dit is financieel interessant om te doen. Maar als je jezelf afsluit van gas wordt koken lastig. Terwijl je met koken heel weinig gas verbruikt. Ook warm douchen zit er niet meer in en je moet je huis op een andere manier verwarmen. Om dit te vervangen kan je koken middels een magnetron en airfryer en je kan je huis verwarmen met kaarsen. Dit is niet goed voor je gezondheid want er komen allemaal schadelijke stoffen vrij. 
 2. Stroomkachels in huis halen.
  Stroom is goedkoper dan gas. Stroomkachels zijn enorme stroomslurpers, zeker als ze ouder zijn dan 10 jaar. Grote oppervlakte verwarmen met een stroomkachel heeft geen zin. Een kleinere ruimte zou kunnen. Maak wel de berekening of je echt zo voordelig uit bent. Een elektrische kachel kan helpen als ‘bijverwarmer’. Ga dan voor een nieuwer exemplaar zoals een infrarood paneel of stoelverwarming. 
 3. Kachels met hout.
  Pellet- of houtkachels zijn gezellig en ook schadelijk voor het milieu én je gezondheid. De vrijkomende stoffen kunnen overlast in de lucht en voor omwonende veroorzaken. Ook financieel levert het niks op. Een houtkachel als hoofdverwarming gebruiken kost je twee keer zoveel als verwarmen op gas. Het kan als bijverwarming, maar ook daar zijn betere alternatieven voor. 
 4. Kaarsen als verlichting.
  Kaarsen zijn prima voor het creëren van sfeer, maar niet voor avondverlichting. De fijnstof die vrijkomt tijdens het branden is niet goed voor je gezondheid. Een paar kaarsen is niet erg, een hele woonkamer vol zetten met kaarsen wel.  
 5. Binnen barbecueën.
  Dit is wellicht een open deur maar de barbecue is voor buiten. Het kan zijn dat men op koudere dagen de barbecue naar binnen wil brengen om te koken en misschien ook om het huis te verwarmen. Doe dat niet! Het is namelijk levensgevaarlijk. 

Wat kan je wel doen? 

Er zijn elektrische apparaten die veel energie verbruiken. Check de energie labels van deze apparaten en ga na wat je het beste kan vervangen. Hierbij nog een lijstje van apparaten die veel energie verbruiken: 

 • Tropisch aquarium
 • Elektrische boiler (niet te verwarren met een kokendwaterreservoir zoals een Quooker)
 • Elektrische kachel
 • Waterbed
 • Pomp vloerverwarming. 

Vragen? 

Heb je vragen over wat je het beste kan doen of welke acties je het beste kan ondernemen, neem dan contact op. Wij helpen je graag!