De voordelen van zonnepanelen Skip to content

De voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen kom je meer en meer tegen in het straatbeeld. Het is een uitstekende toepassing om in onze energiebehoefte te voorzien zonder onnodige CO2 uitstoot. Benieuwd wat de voordelen van zonnepanelen zijn? Woon Duurzaam Adviseur legt het je uit.   

Goed voor de portemonnee

Een van de grootste voordelen van zonnepanelen, is dat je er veel geld mee kan besparen op je energierekening. Hoe meer zonnepanelen je op je dak hebt, hoe meer zelfvoorzienend je bent. Oftewel minder afhankelijk van een energiemaatschappij. 

Natuurlijk is het aanschaffen van zonnepanelen een behoorlijke investering. Maar de besparing is zo groot dat deze uitgave binnen ongeveer 7 jaar is terugverdiend. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee, waardoor je nog een jaar of 18 profiteert van ‘gratis’ energie van je zonnepanelen.   

Let wel op waar je de zonnepanelen aanschaft: doordat zonnepanelen een aantrekkelijke investering zijn, zijn er ook steeds meer aanbieders. Daar zitten ook minder betrouwbare leveranciers tussen. Goedkoop is dan Duurkoop! 

Controleer altijd of een partij is aangesloten bij een kwaliteitskeurmerk zoals ‘garantiefonds zonne-energie’ en ‘zonnegarant’. En vergelijk de offertes van verschillende aanbieders.   

Vergoeding

Het kan zo zijn dat je niet alle stroom die je opwekt ook daadwerkelijk verbruikt. Zeker in het voorjaar en zomer wek je waarschijnlijk meer op dan je verbruikt. Deze stroom wordt dan geleverd aan het net. Voor de aangeleverde stroom krijg je ook een vergoeding. Deze vergoeding is op dit moment net zo hoog als het tarief dat je betaalt aan het energiebedrijf om stroom af te nemen. Dit noemen ze ‘salderen’. Zodra je op jaar basis meer hebt geleverd aan het net dan dat je hebt afgenomen ontvang je voor dit verschil een vergoeding van circa 10 eurocent per kiloWattuur (kWh).   

Goed voor het klimaat

Wanneer de zonnepanelen stroom opwekken, komen hier geen milieuvervuilende stoffen bij vrij. Wanneer je bijvoorbeeld 10 zonnepanelen bezit, bespaart dit jaarlijks 1.200 kilo CO2 die NIET wordt uitgestoten. Hier staat tegenover dat bij het produceren van zonnepanelen wel CO2-uitstoot plaats vindt. In het voorbeeld van de 10 zonnepanelen is deze uitstoot na ongeveer 4,5 jaar gecompenseerd.   

Redenen om zonnepanelen aan te schaffen

Er zijn verschillende redenen die het aantrekkelijk maken om zonnepanelen te hebben. Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet:  

  1.  Doordat je 25 jaar lang profijt hebt van de energie van zonnepanelen, verdien je de investering ruimschoots terug.
  2.  Wanneer je gaat verhuizen, verkoop je de zonnepanelen met het huis mee. Een woning met zonnepanelen levert meer op dan eenzelfde woning zonder zonnepanelen.
  3.  Doordat je zelf energie opwekt, ben je minder afhankelijk van energiebedrijven en import van energie uit andere delen van de wereld.
  4.  De installatie van zonnepanelen is over het algemeen binnen 1 dag gedaan. Op een beperkte aanpassing binnenshuis (aansluiting op de meterkast) heb je weinig hinder van deze werkzaamheden.
  5.  De zon schijnt (overdag) altijd en is dus een onuitputtelijke bron van energie. Ook op een bewolkte dag wekken zonnepanelen gewoon stroom op.

Woon Duurzaam Adviseur

Wil je graag je woning gaan verduurzamen, maar je hebt geen idee waar je moet gaan beginnen? Neem dan gerust contact met ons op! Samen kunnen we gaan kijken naar de mogelijkheden voor jouw woning, zodat je de beste keuze kan maken.