De salderingsregeling voor zonnepanelen gaat verdwijnen Skip to content

De salderingsregeling voor zonnepanelen gaat verdwijnen, is dat een probleem?

Om de investering in zonnepanelen voor de gewone huishoudens aantrekkelijk te maken, heeft de overheid afgelopen jaren een ‘salderingsregeling’ aangeboden. In de praktijk betekent dit dat huishoudens betaald krijgen voor de energie die ze terug leveren aan het net met hun zonnepanelen. Deze terugbetaling gaat volgens hetzelfde tarief als waarvoor je stroom krijgt van het net. Als je dus meerdere zonnepanelen op je (gunstig gelegen) dak plaatst, kun je hier een leuke besparing op je energierekening krijgen. Mocht je meer opwekken dan je gebruikt, kun je hier zelfs aan verdienen.

Omdat het net in Nederland echter steeds voller is geworden door de extra opwek van zonnepanelen en windmolens, heeft de overheid recent besloten om deze ‘salderingsregeling’ af te gaan bouwen. Dit betekent dat vanaf 2025, het tarief dat je voor je teruggeleverde stroom kan krijgen per jaar steeds lager wordt, totdat deze in 2031 op 0 uitkomt.

Effect energierekening

Om uit te leggen wat voor een effect dit op je energierekening heeft, gebruiken we het volgende grafiekje:

In dit grafiekje geeft de blauwe lijn het vermogen aan dat de zonne-pannelen leveren op elk moment van de dag. Je ziet dat deze het hoogst is rond 14:00, wanneer de zon zijn hoogste punt bereikt. Vanaf ‘s ochtends wordt dit vermogen steeds meer, en als de zon weer lager komt te staan in de avond wordt dit vermogen ook lager. ’s Nachts schijnt de zon niet en leveren de panelen dus ook geen stroom.

De grijze lijn geeft daarentegen aan wanneer ons energieverbruik het hoogst is. ’s Ochtends, wanneer we de dag beginnen is dit verbruik gelijk heel hoog, door bijvoorbeeld het douchen. Overdag is er dan een dipje, aangezien een overgroot deel van de mensen dan aan het werk/ naar school is. ’s Avonds rond 18:00 is er weer een piek in het verbruik, als iedereen thuiskomt, gaat koken en ’s avonds thuis doorbrengt.

We zien hier dus dat op twee momenten, ‘s ochtends rond 08:00 en ’s avonds rond 18:00, we duidelijk meer verbruiken dan de zonnepanelen ons aan elektriciteit opleveren. Op deze momenten ‘koopt’ een huishouden met zonnepanelen deze extra stroom van het net tegen een bepaald tarief. Rond een uurtje of 14:00, wanneer de zonnepanelen de meeste stroom leveren, zitten we echter in de omgekeerde situatie. Op dit moment leveren de zonnepanelen meer elektriciteit dan we verbruiken.

Met salderingsregeling vs. zonder salderingsregeling

In de situatie met salderingsregeling kun je in deze periode de stroom die je te veel opwekt verkopen aan het net, tegen hetzelfde tarief als je de stroom koopt op de andere uren. Dit bedrag wordt aan het eind van het jaar van je energierekening afgetrokken, en hier haal je dus voordeel uit. In de situatie zonder salderingsregeling kan dit niet meer, en moet je de stroom als het ware ‘weggooien’. Wees trouwens niet bang, hier hoef je zelf niks voor te doen, dit gebeurt automatisch.

Dit heeft wel als effect dat je door het jaar heen, minder aan je zonnepanelen kan verdienen en je energierekening dus netto hoger wordt. Het duurt daardoor langer voordat je de investering die je hebt gedaan bij de aanleg van de zonnepanelen terug te verdienen.

Profiteren terugverdientijd

Hoe kun je er nou voor dat deze terugverdientijd niet langer wordt en je wel van al deze opgewekte stroom kan profiteren? Dat is eigenlijk heel simpel, door zoveel mogelijk van je opwek thuis te ‘absorberen’. Dit betekent dat je je huishouden zoveel mogelijk moet elektrificeren. Als je bijvoorbeeld een elektrische auto neemt in plaats van een fossiele brandstofauto, kun je net in de uren dat je stroom te veel produceert, je auto opladen. Dit maakt de zonnepanelen in een keer weer een stuk winstgevender. Een andere optie is om je CV-ketel te vervangen door een warmtepomp, die in de winter overdag je huis kan verwarmen en in de zomer overdag je huis kan koelen. Dit is een andere hele efficiënte manier om je eigen opgewekte stroom zoveel mogelijk te verbruiken.

De verwachting is dat de overheid de aanschaf van (tweedehands) elektrische auto’s, warmtepompen en op termijn zelfs thuisbatterijen verder gaat subsidiëren. Dit maakt het voor jou als huishouden ook makkelijker om je opgewekte stroom meer thuis te gebruiken, en zo je huis op een economische manier steeds duurzamer te maken!

Meer weten over saldering, zonnepanelen of het verduurzamen van je woning. Neem contact met ons op!