Besparen op stroom Skip to content

Besparen op stroom

Veel elektrische apparaten hebben een hoog energieverbruik, waar jij als bewoner veel geld op kan gaan besparen. Hierbij is het belangrijk dat je de juiste beslissingen maakt, waar Woon Duurzaam Adviseur jou wat meer over kan uitleggen, zodat je kan besparen op stroom.

Energielabel

Veel apparaten binnen je woning werken met stroom. Hoe zuinig een apparaat is, wordt weergegeven met een energielabel. Het is belangrijk om bij het aanschaffen van een nieuw elektrisch product om te kijken naar het energielabel. Probeer er dan ook op te letten dat het apparaat dat je aanschaft een groen energielabel (A) heeft. Hierbij kan je veel geld besparen.

Repareren of een nieuwe?

Soms is het lastig te bepalen of een elektrisch apparaat toe is aan vervanging, of dat het elektrische apparaat nog gerepareerd kan gaan worden. Dit zal dan ook per situatie gaan verschillen. Nu is het namelijk wel zo dat oude apparaten wel het best vervangen kunnen worden, aangezien dit voor het milieu de beste oplossing zou zijn. Dit geldt voor koelkasten, vriezers en wasdrogers. Bij dit soort apparaten is het stroomverbruik de afgelopen 15 jaar enorm gedaald. Hierdoor is het gunstiger om een nieuwer apparaat aan te schaffen dan het huidige apparaat te behouden.

Besparen door te vervangen

Binnen je woning kunnen er nog energieslurpers aanwezig zijn. Wist je bijvoorbeeld dat apparaten zoals oude wasdrogers en koelkasten enorm veel stroom verbruiken? Hierbij is het dan ook een verstandigere keus om een oud (nog werkend) apparaat te vervangen voor een nieuwer- en zuiniger model.

Repareren

Bij wasmachines of vaatwassers is het juist weer gunstiger om dit soort apparaten te gaan repareren. Dit komt doordat dit soort apparaten de afgelopen jaren niet veel zuiniger zijn geworden.

Ook kunnen er duurzame overwegingen gemaakt worden bij de wat kleinere apparaten. Denk hierbij aan voorbeelden zoals het aanschaffen van een nieuwe telefoon of laptop. In veel van dit soort kleinere apparaten zitten batterijen, accu’s en geheugenkaarten. Deze kun je bij de kleinere apparaten vervangen of laten repareren, waardoor je langer met je apparaat kunt doen. Het is namelijk zo dat kleinere apparaten zoals smartphones veel energie en zeldzame grondstoffen kost, terwijl de apparaten de afgelopen jaren niet veel energiezuiniger zijn geworden.

Elektrische apparaten inleveren

Wanneer je elektrische apparaat dan echt toe is aan vervanger, kun je hierbij het apparaat inleveren bij een elektronicabak in de winkel of bij de milieustraat. Gooi elektrische apparaten nooit zelf in de prullenbak weg. Dit aangezien elektrische apparaten veel onderdelen omvatten die veel schadelijke stoffen omvatten. Als deze stoffen vrijkomen wordt het broeikaseffect weer enorm versterkt.

Woon Duurzaam Adviseur helpt bij besparen op stroom

Ook heeft Woon Duurzaam Adviseur nog handige tips die je kunnen helpen met het besparen van stroom. Zo kun je bijvoorbeeld de was op een lagere temperatuur doen, je televisie altijd volledig uitzetten in plaats van stand-by zetten en je tweede koelkast weg te doen. Ben je nu benieuwd hoe je verder stroom wilt gaan besparen? Neem gerust contact met ons op om te kijken naar de mogelijkheden!