Apparaten in huis Skip to content

Apparaten in huis

In de maand mei staat bij Woon Duurzaam Adviseur het onderwerp ‘apparaten in huis’ centraal. Huishoudelijke apparaten gebruiken alles bij elkaar best veel stroom. Ga maar uit van ongeveer 30% van je energierekening. Met minder of energiezuinige apparaten bespaar je veel elektriciteit en ben je ook nog eens goed bezig voor het milieu. Onze adviseur Wouter legt uit wat de echte stroomvreters zijn en geeft een paar handige tips! 

Energielabel

De meeste apparaten in huis werken op stroom, alles met een stekker of batterij zeg maar. Alle nieuwe apparaten met een stekker hebben tegenwoordig een energielabel. Wouter: ”Let bij het aanschaffen van nieuwe apparaten op de score van dit energielabel. Als het apparaat een (donker)groen label heeft is het een stuk energiezuiniger, dan oranje of rood.” 

Stroomvreters

Sommige apparaten verbruiken écht veel stroom. Denk bijvoorbeeld aan wasdrogers, vaatwassers, elektrische kachels en wasmachines. Maar ook veel kleinere apparaten waarvan je niet zou verwachten, zoals een vijverpomp of mediabox. Deze apparaten verbruiken continu stroom, ook als je bijvoorbeeld géén televisie kijkt. Dit verbruik, wat je eigenlijk niet doorhebt, noem je ‘sluipstroom’. Vele sluipstroomverbruikers samen vreten in een jaar behoorlijk wat onnodige stroom.  

Aanschaffen van nieuwe apparaten

Onze adviseur Wouter geeft aan dat je naar bepaalde onderdelen kunt kijken bij het aanschaffen van een nieuw huishoudelijk apparaat. “Wanneer je een (nieuwe) wasdroger wilt aanschaffen, kun je ook kiezen voor een warmtepompdroger. Een warmtepompdroger droogt kleding op een wat koelere temperatuur, bovendien wordt de warmte opnieuw gebruikt. Daarmee is het een duurzamere optie.”  

Duurzame variant

Net als de warmtepompdroger, zijn er nog meer apparaten in een duurzamere variant te verkrijgen. “Er zijn boilers die niet 24/7 verwarmen, maar het water binnen één keer verwarmen en daarna het water lang warm houden. Ook zijn nieuwe mediaboxen een stuk kleiner én zuiniger dan de oudere varianten.” Aldus onze adviseur Wouter.  

Slimmer gebruiken

Niet alleen met nieuwe, energiezuinige apparaten bespaar je op je stroomverbruik. Maar ook door slimmer gebruik te maken van de apparaten in huis. Veel apparaten hebben een zogenaamd eco programma. Door deze in te schakelen bespaar je energie en geld. Ook kan je bij zonnig weer de was buiten aan de waslijn hangen in plaats van het in de droger te doen. Voor lekker zachte handdoeken stop je die nog even kort in de droger op de koude stand 😉. Nog een tip van Wouter: “Gebruik je wasmachine zo efficiënt mogelijk, door ‘m alleen te laten draaien met een volle trommel.” En alles wat een stand-by functie heeft, kan ook volledig uitgeschakeld worden. Dit voorkomt onnodig sluipstroomverbruik. 

Wat doe je met je oude apparaten?

“Als je kijkt naar apparaten zoals oude koelkasten, is het een stuk verstandiger om deze te vervangen. Vooral de oude Amerikaanse koelkasten, deze verbruiken ontzettend veel stroom”, vertelt onze adviseur. Bij andere apparaten die je af en toe gebruikt, zoals een mixer of boormachine, is het verstandiger om deze te repareren. Zo voorkom je verspilling van materialen, bovendien kost de productie van dit soort apparaten ook veel energie.   

Inleveren

Doe je een oud apparaat weg? Doe dit dan op de meest milieuvriendelijke manier. Dit doe je door het apparaat in te leveren bij de winkelier waar jij je nieuwe apparaat aanschaft. Verder kun je kleinere apparaten gratis inleveren bij elektronicawinkels, supermarkten of bouwmarkten, dit kan ook als je géén nieuw apparaat koopt. Tot slot is het altijd mogelijk om die oude televisie in te leveren bij de milieustraat van jouw gemeente.  

Tips adviseur

Tot slot geeft Wouter nog wat interessante tips: 

  1. Je kunt je huidige pomp van de vloerverwarming vervangen voor een duurzame pomp. Deze pompt eenmaal per uur de warmte door de vloer, in plaats van continu. 
  1. Kijk bij de aanschaf van een elektrische kachel of airco naar het juiste formaat/vermogen. Wanneer je een te grote variant aanschaft voor de ruimte, kost dit onnodig veel stroom. 
  1. Met een P1-meter kan je het verbruik van je apparaten in de woning zien. De meter sluit je zo aan in de meterkast. Dit geeft direct een duidelijk overzicht welke apparaten veel en weinig stroom verbruiken.  

Woon Duurzaam Adviseur

Wil je meer informatie over apparaten in je woning, of heb je andere vragen over het verduurzamen van je woning? Neem dan gerust contact met ons op! Samen kunnen we kijken naar de mogelijkheden.