Afbouw saldering - Waarom zonnepanelen gunstig blijven Skip to content

Afbouw saldering, waarom zonnepanelen gunstig blijven

Vanaf 2025 kan er waarschijnlijk nog maar 64% gesaldeerd worden. Dit houdt in dat mensen met zonnepanelen minder geld krijgen voor hun teruggeleverde stroom. Ondanks deze afbouw, blijft investeren in zonnepanelen gunstig. Wij leggen uit waarom.

De berekening

Ook al bouwt de saldering af, de aanschaf van zonnepanelen blijft gunstig. Naast dat het goed is voor het klimaat, blijft het hoe dan ook een opbrengst hebben. Milieu centraal heeft een voorbeeld van een berekening:

Mensen die in 2023 een set van 10 zonnepanelen kopen, hebben een gemiddelde opbrengst van 510 euro per jaar gedurende de levensduur van 25 jaar. De eerste jaren is de opbrengst groter, daarna neemt deze af als ook de salderingsregeling afgebouwd wordt. Een set van 10 zonnepanelen gericht op het zuiden kost 4.500 euro (prijspeil 2021) en levert 3.200 kWh per jaar. De aanschaf van zonnepanelen geeft daarmee een rendement dat is te vergelijken met een rente op een spaarrekening van 4,3%. De terugverdientijd is 7 jaar. Milieu Centraal rekent hierbij met een lange termijn stroomprijs van 22 cent per kWh en een terugleververgoeding van 9 cent. Voor veel huishoudens is de stroomprijs nu hoger. Dan is ook de terugverdientijd korter.

Zou de salderingsregeling niet worden afgebouwd, dan is de opbrengst van 10 zonnepanelen over de levensduur gemiddeld zo’n 770 euro per jaar en de terugverdientijd zo’n 6 jaar.

De huidige situatie rondom salderingsregeling

Wat houdt de huidige salderingsregeling in? Deze regeling houdt in dat de zonnestroom die een huishouden levert aan het net, wordt weggestreept tegen de stroom die op een ander moment van het net wordt afgenomen. Dit levert een gunstig tarief op voor de teruggeleverde stroom. De prijs is namelijk dezelfde prijs die de consument voor zijn stroom betaalt.

Wat gaat er veranderen?

Vanaf 2025 wil de overheid de salderingsregeling afbouwen. Deze regeling is twee jaar opgeschoven. Dat houdt in dat mensen met zonnepanelen twee jaar extra voor de volle 100 procent kunnen salderen. Wat gaat er veranderen:

  • Vanaf 2025 kunnen huishoudens nog maar 64% salderen.
  • Vanaf 2027 gaat het in stappen naar beneden.
  • Vanaf 2031 is salderen niet meer mogelijk en ontvang je voor teruggeleverde stroom een terugleververgoeding.
    • Hierin stelt ieder energiebedrijf zelf de hoogte vast. Volgens de overheid moet dit echter wel minimaal 80% van de leveringskosten per kWH, zonder belasting of heffing zijn.
Zonnepanelen kopen in 2023, dit brengt het op in euro’s. Bron.

De thuisaccu

Voor wie redelijk wat zonnepanelen heeft liggen, is een thuisaccu interessant. Wij verwachten dat dit uiteindelijk gesubsidieerd gaat worden. Want zonnepanelen leveren in de zomer meer energie op dan je kunt afnemen. Dan is het al snel voordelig om een thuisaccu in te zetten om de stroom tijdelijk op te slaan om later weer te gebruiken. Vanaf 2024 of 2025 wordt er gebruik gemaakt van variabele netwerktarieven. Dit is het moment dat het interessant wordt om op goedkope momenten stroom op te slaan voor later gebruik.

Struikelblok

Echter is er wel een struikelblok, en dat is de prijs en de capaciteit van de thuisaccu’s. De investering is nu nog groot en de capaciteit te laat. Toch is er een omslagpunt wanneer het interessant wordt. Hierbij komen de volgende factoren kijken:

  • Wattpiekvermogen aan zonnepanelen
  • Gewenste capaciteit
  • Elektriciteit verbruik

Hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe groter de overcapaciteit is, hoe interessanter een thuisaccu wordt. De terugverdientijd is wel langer dan die van zonnepanelen. Stel…je hebt een thuisaccu van 8kWh, dan heb je na c.a. 14 jaar de investering terug. Met subsidie en slimme domotica kan de periode worden verkocht naar c.a. 8 tot 10 jaar. Als een accu eenmaal is terugverdiend, levert hij iedere dag ‘gratis’ geld op.

Meer weten?

Wil je meer weten over de salderingsregeling of thuisaccu’s, neem dan contact met ons op.