Zonneboilers en zonnecollectoren zijn een duurzame manier om je water te kunnen gaan opwarmen en helpt ook nog eens met het besparen op energieverbruik. Een zonneboiler zorgt voor warm water met energie van de zon. Hiermee kun je 40 tot 50 procent op je energieverbruik in de keuken en badkamer besparen. Maar hoeveel kost een zonneboiler, wat gaat het opleveren en krijg je hier subsidie voor? Wij van Woon Duurzaam Adviseur leggen het je uit.
Prijs en subsidie
Zonneboilers heb je in allerlei groottes en volumes, hierbij hangt het ervan af hoe groot het gezin van de woning is. Wanneer er een zonneboiler voor 3 personen wordt aangeschaft, bedraagt dit ongeveer €3.800. Wel is er bij het aanschaffen van een zonneboiler subsidie te verkrijgen. Dit is een subsidie van €1.200.
Zonneboiler
Een zonneboiler werkt het best als het richting het zuidwesten, zuiden of zuidoosten wordt geplaatst, onder een hellingshoek tussen de 20 en 60 graden (ideale opstelling is 30-36 graden). Bewoners gebruiken met een zonneboiler ongeveer de helft minder energie voor warm water. Een zonneboiler is dan ook een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas: bij gebruik van zonne-energie komt namelijk geen CO2 vrij. Een huishouden met vier personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks gemiddeld 180 m3 gas en 330 kg CO2 uitstoot.
In de zomermaanden levert de zonneboiler bijna al het benodigde warme water. In de winter lukt dit niet altijd, ook niet met een grote zonneboiler. Maar dit betekent niet direct een koude douche. Als er minder zonlicht is zorgt de combiketel namelijk voor warm water. Hierdoor ben je altijd voorzien van warm water.
Werking
Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak, een voorraadvat om het warme water op te slaan, een warmtewisselaar en een na verwarmer. Het collectorcircuit is voorzien van een pomp. Zodra de collector warmer is dan het warmtapwater in het voorraadvat, start deze pomp. Deze pomp zorgt ervoor dat de opgewarmde vloeistof getransporteerd kan worden. Deze warmte wordt vervolgens getransporteerd naar het voorraadvat, hier wordt vervolgens de warmte via een warmtewisselaar overgedragen aan het tapwater.
Het voorraadvat kun je aansluiten op een cv-ketel, die het water uit het vat zo nodig extra verwarmt tot minstens 60 graden. Je hoeft daarom nooit bang te zijn om onder een koude douche te staan. Bovendien krijgt de legionellabacterie hierdoor geen kans. Je kunt de zonnecollector ook met een (hybride) warmtepomp combineren. Ook de combinatie met een (hybride) warmtepomp maakt een zonneboiler extra interessant. Dan kun je zowel voor verwarming als warm water op gas besparen. Op deze manier is er de helft minder stroom nodig voor het tapwater. Ook kan de zonneboiler de warmtepomp ondersteunen voor het verwarmen van je woning.
Type zonnecollectoren
Niet alleen zijn er voor zonneboilers verschillende keuzes, dit geldt ook voor de zonnecollectoren. Een zonnecollector is het paneel dat de zonne-energie omzet in warmte boven op het dak.
Vlakke plaat
Als eerste zijn er de vlakke plaat zonnecollectoren. Deze vlakke plaat is een zonnecollector die op het eerste oog veel lijkt op een zonnepaneel waarmee je elektriciteit op kan wekken. Onder de vlakke plaat zitten verschillende (koperen) buizen. In deze buizen zit vloeistof, dit warmt op zodra er zon op de vlakke plaat valt. Wanneer de vloeistof is opgewarmd stroomt het vervolgens via de buizen naar het boilervat. De warmtewisselaar zorgt voor omzetting van de vloeistof naar warm water, wat vervolgens toegepast kan worden in het huishouden.
Vacuümbuis
Een vacuümbuis bestaat uit meerdere dubbelglas buizen. Deze buizen worden vacuüm gezogen, waarbij er een warmtevasthoudende coating op is aangebracht. In de buizen zit een chemische stof wat verdampt bij opwarming. Bij het water uit een vacuümbuis wordt de warmte beter vastgehouden dan bij een vlakke plaat.
PVT-panelen (hybride zonnepanelen)
PVT-panelen zijn interessant wanneer er een kleiner dak tot beschikking is, waarbij er een wens is om zowel warmte als elektriciteit op te wekken. Een PVT-systeem is een zonnepaneel bovenop een zonnecollector.
In de zomermaanden levert de zonneboiler bijna al het benodigde warme water. In de winter lukt dit niet altijd, ook niet met een grotere zonneboiler. Dit betekent echter niet direct een koude douche.. Als er minder zonlicht is zorgt de combiketel namelijk voor warm water.
Woon Duurzaam Adviseur
Ben je nou bijvoorbeeld benieuwd welke type zonneboiler en zonnecollectoren bij jou passen? Wij van Woon Duurzaam Adviseur kunnen jou daarbij helpen! Neem gerust contact met ons op! Samen kijken we naar de mogelijkheden.