Denk je er over na om te gaan verwarmen met infrarood panelen, dat kan! Infrarood panelen kunnen een goede keuze zijn als bijverwarming in bepaalde ruimtes. Als hoofdverwarming zijn de panelen minder geschikt, behalve als je huis heel goed geïsoleerd is.
Hoe werken infrarood panelen?
De panelen werken op stroom en dat is beter geregeld dan vroeger. Een ouderwets elektrisch straalkacheltje werd vroeger roodgloeiend heet. Infrarood panelen worden minder heet maar hebben een vlakke plaat die warm wordt. Hierdoor heb je een groter stralingsoppervlak aan de voorkant. Met minder stroom krijg je meer straling dan bij een ouderwetse straalkachel. Ook werken de panelen anders dan een ‘gewone’ verwarming die de hele ruimte verwarmt. Een infrarood paneel zet je neer of hang je op aan de muur of het plafond.
Infrarood panelen verwarmen gericht, daarom is het energiezuinig. Ze verwarmen dus niet te hele ruimte maar stralen de warmte naar plekken waar jij zit of bezig bent. Buiten het bereik van de panelen blijft het koud. Daarom is het niet zinvol om je woning volledig met panelen te verwarmen als de woning niet super goed geïsoleerd is.
Hoe duurzaam zijn infrarood panelen?
Wist je dat verwarmen op stroom de toekomst heeft. Het beste is natuurlijk dat de stroom wel duurzaam is zoals van wind, zon en waterkracht. Het infrarood paneel is duurzaam als je slim gebruik maakt van deze duurzame stroom. Dat wil zeggen: zo veel mogelijk warmte maken met zo weinig mogelijk stroom. De stroom in Nederland is momenteel nog een mix van vooral grijze stroom (kolen-, gas- en kerncentrales) en een deel duurzame stroom. Zolang de stroom in Nederland niet CO2-vrij is, is verwarmen met stroom niet per se duurzamer dan op gas.
Infrarood panelen als bijverwarming
Een hoofdverwarming draait nu vooral nog op een hr-ketel, gas en soms een warmtepomp. Door de hoofdverwarming minder te gebruiken en een infrarood paneel te gebruiken als bijverwarming, kan het energieverbruik worden verminderd. Bedenk wel, ook dit kost energie! Op de volgende plekken kan je een infrarood paneel als bijverwarming gebruiken:
- Zithoek: de hoofdverwarming kan in de woonkamer lager en met een infrarood paneel verwarm je alleen de plek waar je zit.
- Badkamer: in een badkamer is het vaak koud en duurt het lang voordat deze op temperatuur is. Daarom laat men vaak de radiator op een lagere stand staan, om daarna de badkamer sneller te verwarmen. Als je kiest voor een infrarood paneel wat snel warm wordt, bespaar je aanzienlijk energie.
- Werkkamer: heb je een werkkamer en maak je daar maar een paar uur per dag gebruik van, dan is een infrarood paneel interessant. Wel alleen als je de verwarming in de rest van het huis uit zet. Let wel op dat er niemand thuis is, voor de rest is dat anders minder prettig. Zit je langer dan een paar uur in je werkkamer, dan kan je beter voor een slimme thermostaat kiezen. Daarmee kan je alleen de werkkamer verwarmen als dat nodig is.
Meer weten over energie besparen, neem contact met ons op.