Van energielabel G naar A  - Woon Duurzaam Adviseur Skip to content

Van energielabel G naar A 

Een oud huis heeft veel charme, zeker als het om een jaren ’20 woning gaat. Maar ze zijn ook lastig duurzaam te maken. Ronnie Hauwé, inwoner van gemeente Oss, liet zich daar niet door tegenhouden. Het hele pand ging op de schop. 

Ronnie kocht het zwaar verouderde huis op 18 januari 2018. Het huis was gebouwd in 1929 en in de jaren ’70 voor het laatste gemoderniseerd. ‘’Voor ons zou het alleen interessant zijn als we het geheel zouden verbouwen. En als we dat dan toch deden, konden we het net zo goed verduurzamen’’, vertel Ronnie. 

Verschillende duurzame maatregelen 

Het verduurzamen van het huis werd meteen goed aangepakt. Ronnie nam maatregelen zoals HR++-glas, een geïsoleerd dak, geïsoleerde spouwmuren, een nieuwe vloer, infraroodpanelen, een warmtepomp, zestien zonnepanelen en het gas ging eruit. ‘’We zijn van energielabel G naar A gegaan, iets waar ik heel trots op ben.’’

Korte lijntjes en snel schakelen 

Ronnie heeft een bouwkundige achtergrond, dat heeft er geholpen. Omdat hij al in het wereldje zat kende hij alle partijen die hebben geholpen. De lijntjes waren heel kort. De korte lijntjes zorgde ook voor de snelheid die nodig was. In tweeëneenhalve week had Ronnie een compleet plan uitgewerkt, daar een kostenplaatje aangehangen en er één nacht heel goed over geslapen. Toen werd de knoop doorgehakt. 

De complete verbouwing duurde slechts acht maanden. Alles is aangepakt, alleen de gevel is blijven de staan en de trap is intact gebleven. 

Een oud huis of nieuwbouw 

De charme die jaren ’20 huizen hebben, daar kan geen nieuwbouw tegenop vindt Ronnie. Een nieuwer huis was misschien goedkoper geweest als je naar al het werk kijkt. Maar op de locatie waar ze nu wonen, hadden ze ook geen nieuwbouw kunnen vinden. 

Goed advies  

De tip van Ronnie voor anderen: ‘’zorg dat je goed advies inwint. Duurzaamheid is goed, maar je huis moet ook leefbaar zijn.’’ Wat hij hiermee bedoelt is dat je niet dagelijks bezig hoeft te zijn met de keuzes die je hebt gemaakt. Een warmtepomp is bijvoorbeeld heel zuinig naar kan een kamer niet snel verwarmen. Kijk daarom naar alternatieven die nuttig zijn om een ruimte snel te verwarmen, zoals infraroodpanelen. Door informatie in te winnen krijg je de opties inzichtelijk om duurzaam te wonen. En dat scheelt algauw een paar energie labels!