Je hebt het vast voorbij zien komen, in 2050 zijn alle woningen in Nederland aardgas vrij. Zoiets gebeurt niet zomaar! Gemeentes gaan starten met deze realisatie middels de Transitie Visie Warmte (TvW). In het volgende artikel leggen wij jou uit wat de TvW is en hoe jij kunt helpen met het bereiken van de doelstellingen in de Transitie Visie Warmte.
Rol van gemeenten
Gemeenten spelen een belangrijke rol in het verduurzamen van de gebouwde omgeving, bijvoorbeeld met het opstellen van de Transitie Visie Warmte. Dit is een plan waarin staat hoe we Nederland in 2050 aardgas vrij kunnen verwarmen en koken. De TvW is een samenwerking tussen gemeenten, energieloketten, burgers en lokale partijen, waardoor er een meetbare visie ontstaat met heldere doelstellingen voor het verduurzamen van specifieke wijken. Dit geeft inwoners en bedrijven een handelsperspectief en er worden mijlpalen en verantwoordelijkheden afgesproken voor startbuurten, waardoor er een heldere aanpak is voor de wijken waar de gemeente begint met verduurzamen.
Hoe kan ik als bewoner bijdragen aan Transitie Visie Warmte?
Oke duidelijk! Maar hoe kan ik als bewoner bijdragen aan de TvW? Er zijn verschillende manieren waarop jij kan bijdragen aan de TvW, hieronder staan enkele voorbeelden:
- Deelname aan gemeentelijke en lokale bijeenkomsten: Gemeenten organiseren regelmatig consultaties en bijeenkomsten waar inwoners hun mening kunnen geven over de Transitie Visie Warmte. Hierdoor kan de gemeente rekening houden met de wensen en zorgen van de inwoners.
- Investeren in duurzame verwarmingstechnieken: Bewoners kunnen zelf bijdragen aan de Transitie Visie Warmte door te investeren in duurzame verwarmingstechnieken zoals warmtepompen, zonnepanelen of pelletkachels. De Woon Duurzaam Adviseur geeft ook advies over duurzame verwarmingsmethodes of volledig van het gas af gaan.
- Aanschaffen van energiezuinige apparaten: Door energiezuinige apparaten aan te schaffen, zoals een energiezuinige koelkast of wasmachine, kan een bewoner bijdragen aan de energiebesparing in de eigen woning. Mocht je nog niet overal LED-verlichting hebben, dan is dat ook een eenvoudige stap om te ondernemen.
- Isoleren: Door te isoleren kan een bewoner bijdragen aan een lagere energievraag en dus minder CO2 uitstoot. Er zijn verschillende manieren om te isoleren. Denk aan dakisolatie, vloerisolatie en spouwmuurisolatie.
Er zijn dus verschillende opties om je woning te verduurzamen en je klaar te stomen om van het aardgas af te gaan. Binnenkort wordt er meer gedeeld of de plannen van de gemeentes.
Meer weten?
Wil je nou nog meer weten over isoleren of heb je andere vragen over verduurzaming, neem dan contact met ons op of schrijf je in voor de nieuwsbrief.