Tips voor energiezuinige lampen - Nieuw energielabel voor lampen Skip to content

Tips voor energiezuinige lampen

In de winkels en online kun je kiezen uit verschillende soorten energiezuinige lampen. Zoals algemeen bekend rukt de LED lamp op en verdwijnt de spaarlamp voorzichtig. Vergeleken de LED lamp heeft de spaarlamp namelijk wat minder fijne eigenschappen. Mocht je nog halogeenlampen hebben thuis, zorg dan dat je deze zo snel mogelijk vervangt want die zijn géén energiezuinige keuze.

Hoe weet je nou welke lamp energiezuinig is? Wij hebben tips voor je op een rijtje gezet.

De tips voor energiezuinige lampen

  1. Kies waar het kan voor LED lampen. Soms is dat niet mogelijk. Dan is TL-verlichting een zuinige keuze.
  2. Voor een paar soorten halogeenlampen is nog geen LED verlichting mogelijk. Kies er dan voor om de hele armatuur te vervangen.
  3. Let op het energielabel op de verpakking, deze is namelijk veranderd. Voorheen was A++ de beste keuze. Nu is B of C ook een goede keuze. Dat kan je namelijk vergelijken met de ‘oude’ A++.
  4. Lampen vergelijken? Kijk dan naar het stroomverbruik per 1000 uur.

De LED lamp, wat maakt het zo zuinig?

Een LED lamp werkt veel efficiënter dan een gloei- en halogeenlamp. Want bij een gloeilamp loopt elektriciteit door de gloeidraad. De gloeidraad warmt op tot wel 3.000 graden Celsius! En straalt dus behalve licht, ook veel warmte uit.

De LED lamp is een doorontwikkeld en volwassen product van de gloei- en halogeenlamp. Daarnaast wekken LED lampen, maar ook spaarlampen en tl-verlichting op een andere manier licht op. Deze lampen kunnen een veel groter deel van de elektriciteit omzetten in licht. Conclusie: vergelijkbare verlichting voor minder stroom. En dat verlaagt het elektriciteitsverbruik en de milieubelasting.

En hoe zit het dan met de halogeenlamp? Deze wekt licht op zoals gloeilampen doen. Het verschil is dat halogeenlampen gas bevatten en dat gas staat onder druk. De gloeidraad wordt heter en kan meer licht geven bij eenzelfde hoeveelheid stroom. Een halogeenlamp is daardoor 30% zuiniger dan een gloeilamp. Maar nog steeds kan je beter een LED lamp hebben.

To do:

Maak een rondje door je woning. Vergeet hierbij de kelder, zolder, schuur en garage niet. Check of je overal LED lampen hebt, zo niet…vervang ze dan. LED lampen zijn duurder in aanschaf dan andere lampen. Maar dit verdien je qua gebruik snel terug.

Woon Duurzaam Adviseur

Nieuwsgierig over de mogelijkheden om jouw woning te verduurzamen? Bel dan onze hulplijn of neem contact met ons op!

Ga naar de inhoud