Stappenplan voor aardgasvrij wonen Skip to content

Stappen voor aardgasvrij wonen

Dat Nederland in 2050 aardgasvrij wil zijn, is geen verrassing. Aardgasvrije woningen creëren gaat niet in één keer en waarschijnlijk zijn de meeste huizen pas na 2030 aan de beurt. Je kan zelf al aan de slag, dus gebruik de tijd goed waar kan. Wij delen een stappenplan met je, zodat jij slimme keuzes kunt maken.

Stap 1: de isolatie

Check de isolatie! Hoe is deze van jouw huis? De kans is groot dat je dit niet weet. Daarom is het goed om de isolatie op de volgende plekken te checken in je dak, buitenmuren, de vloer van de begane grond (kruipruimte) en het soort glas in de ramen.

Is jouw huis in 2000 of later gebouwd, dan is het al goed geïsoleerd en kun je meteen door naar stap 3.

Stap 2: verbeter de isolatie

In een bestaand huis heb je de volgende isolatie nodig om je huis aardgasvrij. te maken:

  • Spouwmuurisolatie
  • Goede of zeer goede vloerisolatie
  • Goede of zeer goede dakisolatie
  • HR++ glas in de ramen van woonruimtes en slaapkamers

Als als deze punten goed zijn, heb je een stuk minder energie nodig om je huis te verwarmen. Daarnaast kun je dan jouw huis warm krijgen met verwarmingswater van 50 graden. Dat is nodig om een warmtepomp te kunnen gebruiken.

Stap 3: check en verbeter de ventilatie

Dat verse lucht in een huis belangrijk is, dat weet je wel. Maar verse lucht kost ook energie want het moet worden opgewarmd. Als jouw woning goed is geïsoleerd, wordt het tijd om met slimme ventilatie aan de slag te gaan.

Wat is slim ventileren?

Slim ventileren is minder koude tocht. Minder koude tocht zorgt voor een prettig en comfortabel huis. Je ventileert slim met bijvoorbeeld winddruk-geregelde roosters of een ventilatie-unit in de woonkamer die precies genoeg verse lucht binnen laat.

Want ramen open of een woning met veel kieren, zorgt voor koude tocht die je moeilijk opgewarmd krijgt. Zeker als je een warmtepomp hebt.

Stap 4: check de radiatoren

Op een bepaald moment ga je de cv-ketel die verwarmt op aardgas vervangen voor een duurzame verwarming of je krijgt een warmtenet op lage temperatuur. Dan moet je weten of de radiatoren die je nu hebt, ‘groot genoeg’ zijn voor lagere temperaturen. Want als ze te klein zijn, kunnen ze niet voelde warmte afgeven en moet je wat dingen aanpassen. Zoals grotere/dikkere radiatoren bijplaatsen of vloerverwarming aanleggen.

Stap 5: ga elektrisch koken

Elektrisch koken is één van de laatste stappen. Met koken verbruik je namelijk niet zoveel energie van je jaarlijkse gasverbruik. Maar ga je voor een nieuwe keuken, kies dan meteen voor elektrisch koken of inductie.

Stap 6: vervang de cv-ketel

Op een gegeven moment is je huis klaar voor aardgasvrij wonen en wordt het tijd om de cv-ketel te vervangen. Er zijn verschillende opties, deze hangen af van het warmteplan voor jouw wijk:

  • Warmtenet
  • Groen gas
  • Warmtepomp

Vraag bij jouw gemeente op wat de plannen zijn, zodat jij hier rekening mee kunt houden.

Laatste tips.

Wil je alvast minder gas gaan verbruiken, dan is een hybride warmtepomp een goede tussenstap. Daarnaast is het ook goed om zonnepanelen aan te leggen, dat jij je eigen energie kunt opwekken.

Woon Duurzaam Adviseur

Aan de slag maar je weet niet hoe? Bel dan onze hulplijn of neem contact met ons op!

Bron: Milieu centraal.

Ga naar de inhoud