Gasprijzen stabiel Skip to content

Gasprijzen stabiel

Het zal niemand zijn ontgaan; de energierekeningen die begin dit jaar de pan uitvlogen en bijna onbetaalbaar werden. Door onder andere de oorlog in Oekraïne werd het gas al snel een stuk duurder. Gelukkig is deze gasprijs nu weer een stuk gezakt en lijken de gasprijzen stabiel. Maar blijft dit ook zo? 

Het nieuwe normaal

Zo als het er nu naar uit ziet worden de huidige gasprijzen ‘het nieuwe normaal’. Onderdeel van het nieuwe normaal is ook dat we meer dan ooit moeten realiseren dat er altijd situaties kunnen ontstaan waardoor de prijzen plotseling weer flink gaan stijgen en niet stabiel blijven. Denk bijvoorbeeld aan China die geen LNG (vloeibaar gas) meer aan Nederland wil verkopen, of een (nieuwe) oorlog in combinatie met een hele strenge winter. Maar zolang dit soort extreme situaties niet gebeuren, zullen de prijzen waarschijnlijk ook niet in korte tijd fors stijgen en blijven de gasprijzen stabiel.  

Verdere daling van de gasprijzen

Het is al een enorme opluchting dat de gasprijzen de laatste tijd stabiel zijn. Waarschijnlijk kunnen de energieprijzen zelfs nog wat verder gaan dalen. Dit heeft ermee te maken dat de handelsprijzen van de energieleveranciers eerder dalen dan de prijzen van de huishoudens. De tijd die hiertussen zit is ongeveer 4 tot 5 maanden. Aangezien de tarieven van de energieleveranciers sinds kort verder naar beneden zijn gegaan, kan het zomaar zijn dat de huidige tarieven nog verder verlaagd worden.  

Ook hebben verschillende leveranciers contracten aangeboden die een duidelijk lager tarief hebben dan de tarieven van vorige maanden. De tarieven zijn zelfs zo ver gedaald dat de tarieven al onder het prijsplafond zitten. Er wordt verwacht dat meerdere leveranciers zullen volgen. 

Belasting

Over alles wat je koopt wordt belasting betaald, zo ook over je energieverbruik. Het kan dus zo zijn dat je energietarief daalt, maar dat je dit niet goed terug ziet op je rekening. Dit heeft ermee te maken dat een groot gedeelte van je energierekening bestaat uit belastingen. De belastingen dalen niet mee, waardoor je energierekening niet zoveel lager zal worden als dat je van tevoren had verwacht.  

Overstappen van energieleverancier

Vanaf vermoedelijk 1 juni zal het duurder worden om je contract op te zeggen bij je energieleverancier. Consumenten kunnen momenteel hun energie overeenkomst gemakkelijk opzeggen. Het gevolg hiervan is dat energieleveranciers hierdoor een groter risico lopen. Immers als veel klanten hun contract opzeggen, kan de leverancier de ingekochte energie niet meer kwijt. Dit betekent dat de leverancier dan minder inkomsten heeft. Om dit te voorkomen wordt het opzeggen van je contract dus een stukje lastiger en duurder. 

Zelf je energierekening verlagen

Een manier om er zelf voor te zorgen dat je energierekening zo laag mogelijk blijft, is door je woning zo goed mogelijk te isoleren. Isolatie zorgt ervoor dat je woning in de winter de warmte beter vasthoudt en in de zomer je woning koeler blijft. Hierdoor hoef jij minder gebruik te maken van je verwarming en airconditioning. Ook kun je kijken naar energiezuinigere apparaten die minder stroom verbruiken dan je huidige (oudere) huishoudelijke apparaten.  

Woon Duurzaam Adviseur

Ben je benieuwd wat jij kan doen om ervoor te zorgen dat je energierekening zo laag mogelijk blijft? Neem dan gerust contact met ons op! Samen kunnen we kijken welke optie het meest gunstig voor jou is.

Ga naar de inhoud