Veel mensen zoeken een manier om de energie kosten te drukken. Hiervoor kan je kiezen voor een dynamisch energietarief. Ben je dan ook goedkoper uit? Wij nemen je mee.
Wat is een dynamisch energiecontract?
De tarieven van gas en elektra zijn iedere dag anders. Voor elektra geldt zelfs ieder uur een ander tarief. Als consument betaal je namelijk de prijs die wordt bepaald op gas- en elektriciteitsbeurzen. Een dag van te voren worden de prijzen bekend. Je weet dus hoeveel kWh elektriciteit je per uur de volgende dag betaalt. De gasprijs wisselt één keer per dag.
Omdat de tarieven meebewegen betaal je een eerlijke prijs. Want daalt de prijs in de markt, dan betaal jij ook minder. Dit biedt voordelen in tegenstellingen tot contracten met vaste prijzen of variabele contracten.
Let wel op met dynamische energiecontracten
De extreme flexibiliteit heeft ook een nadeel. Je weet als consument niet waar je aan toe bent. De kosten kunnen namelijk met euro’s per kuub of kWH ook omhoogschieten. Dat maakt het moeilijk om te berekenen wat je per maand kwijt bent. Zo schommelde de prijzen voor gas bijvoorbeeld de afgelopen maanden enorm. En betaal je voor elektriciteit ’s middags en ’s nachts minder.
Wanneer is het interessant?
Als je heel veel elektriciteit gebruikt én je kan het verbruik goed timen, dan is een dynamisch contract interessant. Let wel op, je moet dagelijks de tarieven checken om niet voor verrassingen komen te staan. Veel verbruikers zijn bijvoorbeeld mensen die elektrisch rijden en kunnen timen om hun auto voor een zo laag mogelijk tarief ’s nachts op te laden.
Toch is het een onzeker bestaan. Als het flink waait wordt er veel goedkope stroom opgewekt en zijn de dynamische tarieven laag. Maar als het windstil is en de energiecentrales (deels) op gas draaien, zijn de prijzen heel hoog.
Dus mocht je het overwegen, zorg er dan voor dat je er dagelijks intensief mee bezig bent en dat je het kan betalen als een maand een keer stukken duurder uitvalt.