De duurzaamheid van zonnepanelen Skip to content

De duurzaamheid van zonnepanelen

De maand juni staat bij Woon Duurzaam Adviseur in het teken van zonnepanelen, waarbij wij jou alles hierover uit leggen. Zonnepanelen zorgen voor een stuk minder CO2-uitstoot dan andere stroom opwekkers van fossiele bronnen. De zogenaamde voetafdruk van zonnepanelen zal de komende jaren alleen nog maar kleiner worden, waarbij de duurzaamheid van zonnepanelen nog beter naar voor komt. Wij van Woon Duurzaam Adviseur leggen jou uit hoe dat zit.

Voetafdruk verkleinen

Wanneer de zonnepanelen stroom opwekken, komt er geen CO2 vrij. Bij het maken van de zonnepanelen komt er echter wel CO2 vrij. Het maken van zonnepanelen kost namelijk veel stroom, die ook deels uit bijvoorbeeld (Chinese) kolencentrales komt. Het produceren van de zonnepanelen zorgt voor in totaal 95% van de totale voetafdruk , de overige 5% komt vrij bij het transport en het recyclen aan het einde van de levensduur van de zonnepanelen.

Tips

Om het maximale uit je zonnepanelen te halen, met een zo klein mogelijke voetafdruk, hebben we nog een paar tips voor je:

1. Kies de juiste materialen. Let erop dat je zonnepanelen neemt met een glazen achterkant en zonder een aluminium frame. Dit bespaart grondstoffen en productie-energie.

2. Onderhoudt je zonnepanelen goed en informeer jezelf hierover, om zo een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren.

3. Overweeg dunne-filmzonnepanelen. Deze zonnepanelen verbruiken minder energie bij de productie.

4. Lever je oude zonnepanelen in wanneer je ze gaat vervangen. Op deze manier kunnen de zonnepanelen worden hergebruikt of worden gerecycled. Het inleveren van oude zonnepanelen is in Nederland verplicht.

Productie

Zonnepanelen bestaan voor het grootste deel uit kristallijne silicium zonnecellen. De meest voorkomende panelen in Nederland zijn van monokristallijn silicium, deze zijn zwart van kleur. Ook komen er blauwe zonnepanelen voor, deze heten polykristallijn silicium.

Voor de zonnecellen van de zonnepanelen is kwarts nodig. Dit wordt gewonnen uit gesteente (mijnbouw). Door verhitting en afkoeling ontstaan de kristallen. Dit proces vraagt veel energie zorgt voor de meeste CO2-uitstoot.

Er bestaan ook zonnepanelen met ‘dunne-film’. Bij de productie van deze dunne-filmpanelen komt tussen de 2 à 4 keer minder CO2 vrij dan bij de silicium zonnepanelen.

Toekomst: nog minder CO2 door zonnepanelen

In de toekomst zal de CO2-voetafdruk van zonnepanelen nog verder gaan dalen. Dit komt op de eerste plaats doordat het rendement van de zonnepanelen nog verder zal gaan stijgen. De stroom opbrengst wordt dus steeds hoger. Daarnaast verbetert ook het productieproces, dit wordt steeds efficiënter waardoor er minder grondstoffen nodig zijn. Verder zal innovatie zorgen voor nieuwe type zonnepanelen. Deze zonnepanelen zullen naar verwachting goedkoper èn duurzamer zijn.

Woon Duurzaam Adviseur

Heb je interesse in zonnepanelen, maar wil hier graag bij begeleid worden? Neem dan contact met ons op! Wij begeleiden jou in het proces van A tot Z.

Ga naar de inhoud