Dat kan! Je kunt de buitenmuur van je huis isoleren aan de binnenkant met voorzetwanden. Zoiets is handig als je muren hebt zonder spouwruimte. Ook als je wel spouwmuurisolatie hebt, dan kan je dat verbeteren met een voorzetwand. Wij hebben enkele tips op een rijtje gezet over hoe je dat aanpakt.
Hoe isoleer je met voorzetwanden?
Eigenlijk is dit vrij simpel. Een voorzetwand met isolatiemateriaal komt binnen in huis tegen de buitenuur aan. Daarna kan je de muur (voorzetwand) stuken, verven of behangen. De muur komt, afhankelijk van de dikte van het isolatiemateriaal, een stukje naar binnen. Meestal is dit zo’n 10 cm. Je verliest dus een beetje ruimte maar… je krijgt er een prettiger huis met warme muren en een lagere energierekening voor terug. Start met de woonkamer en open keuken, daar is de verwarming het meeste aan. Als je wil, kun je daarna ook andere ruimtes isoleren.
Aardgasvrij- of energieneutraal wonen
Goed dat je daar mee bezig bent. Streef je daar naar? Dan is alleen een voorzetwand niet voldoende. Je hebt voor beide spouwmuurisolatie nodig èn voorzetwand isolatie. Wil je hier meer informatie over, neem dan contact met ons op.
Tips om te isoleren met voorzetwanden
- Voorzetwanden plaatsen = rommel in huis. Bereid je hier dan ook goed op voor. Start bijvoorbeeld met voorzetwanden plaatsen als je een ruimte gaat opknappen of als je gaat verhuizen.
- Radiatoren, kozijnen en stopcontacten moeten opnieuw geplaatst worden. Bedenk van te voren hoe je het wil hebben.
- Voor dat je begint, check altijd hoe jouw huis geïsoleerd is. Soms is het al beter dan je denkt.
- Er is geen vergunning nodig om voorzetwanden te plaatsen. Wèl als je de buitenmuur gaat isoleren.
- Ben je handig, dan kan je hier ook zelf mee aan de slag. En sinds 2024 krijg je ook subsidie als je een doe-het-zelver bent.
Subsidie isoleren
Wil je gaan isoleren, dan kan je daar subsidies en leningen voor krijgen. Overigens ook voor andere duurzame maatregelen.
- Wil je subsidie voor een voorzetwand, dan moet deze een Rd-waarde van 3,5 hebben. Verder is er een landelijke subsidie voor isolatiematerialen en ook voor biobased isolatiematerialen.
- Er zijn gemeenten en provincies die geen subsidie geven voor isolatie, check dit van te voren.
- Nieuwe woning gekocht en ga je een hypotheek afsluiten? Dan kan je extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen.
- Er is ook een energiebespaarlening, dat is een voordelige lening om te verduurzamen.
Woon Duurzaam Adviseur
Vragen? Bel dan onze hulplijn of neem contact met ons op! Samen kijken wij naar jouw persoonlijke situatie.