Het isoleren van je woning gaat verder dan het behouden van warmte. Hoe dat precies zit, leggen wij je uit.
Opties
Een woning verliest warmte via de zogenaamde schil: het dak, de vloer, de muren en ramen. Dit zijn dan ook de verschillende onderdelen waarop je je kan richten bij het isoleren van je woning.
- Bij dakisolatie heb je de optie om aan de binnenkant of buitenkant te isoleren. Aan de buitenkant betekent veelal dat het dak wat hoger komt te liggen. De pannen moeten er dan ook vanaf. Als deze toch aan vervanging toe zijn, dan is dit een mooi natuurlijk moment.
- Wil je de vloer gaan isoleren? Met een kruipruimte kan het tegen de onderkant van de vloer. Daar zijn verschillende toepassingen voor. Zonder een kruipruimte en nog geen (of heel beperkte) isolatie is de beste optie om de vloer eruit te halen en het zand uit te graven tot een diepte dat de druk-vaste isolatieplaten gelegd kunnen worden, inclusief de nieuwe vloer.
- Bij muurisolatie kan er gekozen worden voor het vullen van de spouw met isolatie, mits er een spouw aanwezig. Ook een spouw met beperkte of slechte isolatie kan vaak worden na-geïsoleerd. Daarnaast kan aan de binnenzijde een voorzetwand geplaatst worden, of de gevel aan de buitenzijde worden geïsoleerd.
Do it yourself
Ben je erg handig? Dan kun je zelf al het een en ander uitvoeren om je woning te gaan isoleren. Naast de kleinere klussen als het aanbrengen van radiatorfolie en het dichten van kieren en naden, is het dak aan de binnenzijde of het plaatsen van een voorzetwand goed te doen. Als je dit zelf aanpakt bespaar je fors in de kosten. Je bent ook flexibel in het juiste moment als je toch bijvoorbeeld de ‘rommel’ zolder aanpakt. Let wel goed op op de juiste opbouw, zo is een damp-remmende folie noodzakelijk om vochtproblemen te voorkomen. De vloer zelf doen vergt wel wat meer kennis en kunde. De spouwmuur zal altijd door een gespecialiseerd bedrijf gedaan moeten worden.
Voordelen
Je woning isoleren is niet alleen goed voor het milieu, maar verbeterd ook de woonkwaliteit. Doordat er isolatie wordt aangebracht wordt er minder warmte verloren. Dus bespaar je in de stookkosten om de woning warm te houden. Omgekeerd houdt een goed geïsoleerde woning in de zomer de warmte ook buiten. Tot slot bevordert goede isolatie het wooncomfort. Belangrijk aandachtspunt in wel de ventilatie. Goede isolatie met goede ventilatie zorgt voor een gezond binnenklimaat.
Waardestijging
Wanneer je jouw woning gaat verduurzamen draagt dit ook nog eens bij aan een waardestijging van je woning. Een goed geïsoleerde woning heeft lagere energiekosten en resulteert in een beter energielabel. In de woningprijzen zie je dit steeds nadrukkelijker terug. Een woning met een beter label wordt voor een hoger prijs verkocht.
Subsidie
Het isoleren van je woning is best een grote uitgave die je misschien niet zo snel gaat doen. De overheid helpt hierbij door het geven van subsidie. Met de ISDE-regeling kan tot 830% van de kosten van de isolerende maatregelen worden teruggekregen. Doe de subsidiecheck op onze website en bereken hoeveel geld jij terug kan krijgen.
Meer weten?
Wil je nou nog meer weten over isoleren of heb je andere vragen over verduurzaming, neem dan contact met ons op.