Gasloos wonen, is dit iets wat op jouw wensenlijstje staat? Daisy Petrona woont met haar man en dochter in Uden. Nadat het gezin van een huurwoning in Oss ging naar een koopwoning in Uden was het een goed moment om meteen duurzame stappen te zetten.
Stappen naar 100% gasloos wonen
Gasloos wonen gaat niet zomaar. Hiervoor heeft Daisy met haar gezin verschillende stappen doorlopen. De eerste stap was de aanschaf van zonnepanelen. Na een goede oriëntatiefase bij diverse partijen werd de keuze voor 12 zonnepanelen gemaakt. De volgende stap was gasloos wonen. Na een zoektocht en veel informatie over de mogelijkheden, is er de keuze gemaakt voor infrarood verwarming van de ruimten binnenshuis. ‘’Het is net alsof het zonnetje gewoon lekker in huis straalt’’ vertelt Daisy. Verwarmen middels infrarood zorgt voor een aangename warmte. Daarnaast is er een warmteboiler voor de douche en keuken geplaatst en de CV-ketel is uit de woning verbannen.
De investering
Doordat het gezin gasloos is gaan wonen wekten de eerste 12 zonnepanelen niet genoeg stroom op. Dit is opgelost door nog eens 12 zonnepanelen op een houten overkapping te plaatsen waar de zonnepanelen nu optimaal energie opleveren. Dat betekent dat de familie Petrona nagenoeg naar 0-op-de-meter zijn gegaan. Daisy vertelt dat ze in totaal wel € 17.000,- kwijt waren aan alle maatregelen. Het heeft hen er in ieder geval niet van weerhouden om toch voor de maatregelen te kiezen die het meest aansloten bij de woonwensen. Voor mensen die ook zo’n stap overwegen zijn er vaak subsidies of financieringen voor het aanbrengen van duurzame maatregelen. ‘’Je moet wel echt kijken naar wat op jouw woning van toepassing is. Alles is weer anders per woning’’, zegt Daisy.
Een Duurzaam Wonen Advies helpt hier goed bij! De adviseur komt bij je langs en helpt je graag op weg bij het realiseren van jouw woonwensen op het gebied van duurzaamheid.
Vervolgstappen
De volgende stap van de familie Petrona is een zonneboiler. Daarmee wordt het water op duurzame wijze door de zon verwarmt. ‘’We willen iedereen overtuigen en aanzetten om te verduurzamen!’’ besluit Daisy. Het is goed voor het milieu, je draagt je steentje bij aan een energieneutraal 2050 én het is mooi meegenomen in de portemonnee.